"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна готується примусово стягнути з Газпрому "стокгольмський" борг

Четвер, 29 березня 2018, 13:20
Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що зараз йде процес підготовки до примусового стягнення боргу з російського газового монополіста "Газпрому" на користь національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це він заявив у коментарі журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднішній день відбувається нарахування пені із "Газпрому", пеня становить майже півмільйона доларів щодня", - заявив він.

Також, за його словами, наразі проходить процес підготовки до примусового стягнення боргу у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу на підставі Нью-Йоркської конвенції, яка дозволяє стягнути ці кошти практично по всьому світу.

Реклама:

"По-третє міністерство юстиції продовжує стягнення заборгованості з "Газпрому" за іншим рішенням - національного українського суду. Вже понад 100 мільйонів гривень було стягнуто до держбюджету", - додав міністр.

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: