Кожна 7 компанія з "чорного списку" АМКУ продовжує вигравати тендери

Понеділок, 26 березня 2018, 20:45

163 компанії зі списку порушників Антимонопольного комітету попри заборону продовжують вигравати тендери та укладати договори з державними установами.

Про це повідомляє "Центр Протидії Корупції".

Згідно з законом, компанія відсторонюється від участі у публічних закупівлях на три роки, якщо її притягували до відповідальності через змову на торгах.

Такі рішення ухвалюють Антимонопольний комітет та його підрозділи і відповідно формують так званий "чорний список". Усього в "чорному списку" АМКУ на кінець 2017 року було 1108 компаній.

Реклама:

У більшості випадків компанії-порушники успішно брали участь у допорогових закупівлях. 9 із них ще й перемогли у тендерах, що дозволило їм отримати майже 66 млн гривень від держустанов.

І якщо у другому випадку компанії порушують закон, надаючи неправдиву інформацію замовнику про відсутність їх у "чорному списку", то укладення договорів із компаніями-порушниками на допорогах не є порушенням. Деякі замовники свідомо дроблять суми закупівель на менші, щоб замість тендерів проводити допорогові закупівлі.

"Закон не вимагає, щоб державні замовники перевіряли учасників процедур закупівель — чи не знаходяться вони у "чорному списку" АМКУ", - говорить Олександр Литвин юрист Центру протидії корупції.

"Проте вони мають право перевірити цю інформацію. Зробити це досить просто — варто лише зайти на сайт АМКУ і в два кліки перевірити наявність компанії в "чорному списку", - додає він.

"На жаль, ми виявляємо багато випадків, коли державні установи ігнорують таку можливість. Це дозволяє компаніям-порушникам подавати неправдиву інформацію і успішно отримувати кошти від держустанов", - каже Литвин.

Загальна сума, яку отримали компанії-порушники і на тендерах, і на допорогових закупівлях у 2017 році, може дорівнювати сотням мільйонів гривень. Для прикладу, за даними Open Data Bot, у 2016 році такі компанії виграли тендерів на 460 млн гривень. Більшість з цих угод були укладені під кінець року, а саме в жовтні-грудні.

Якщо проаналізувати компанії з "чорного списку", багато з них були помічені в гучних публічних скандалах, пов’язаних з корупцією. Більше прикладів ТУТ.

Вирішенням проблеми може стати створення реєстру, що автоматично буде підтягувати інформацію з "чорного списку" у систему "Прозорро". Крім того, варто також переглянути норму щодо можливості участі компаній-порушників у допорогових закупівлях.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: