"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман хоче монополізувати відбір керівників для держкомпаній - ЗМІ

Середа, 21 березня 2018, 15:35
 

У Кабінеті міністрів планують змінити процедуру призначення керівників державних підприємств та членів їх наглядових ради, надавши більше повноважень уряду.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Відзначається, що проект постанови щодо змін у проведенні конкурсів 21 березня вніс на розгляд Кабміну перший віце-прем’єр Степан Кубів.

Документ  передбачає, що з моменту його прийняття припиняються всі кадрові конкурси для держпідприємств з вартістю активів та річного доходу понад 200 мільйонів гривень, якщо на цей час не визначені кандидати на посаду.

Реклама:

Обрання керівників пропонують проводити за новими правилами, щоб значно скоротити час проведення конкурсів.

Як і раніше, претендентів на посади буде затверджувати комітет, але його склад скоротиться з 18 до 8 людей.

Половину з них становитимуть представники Кабміну, іншу – незалежні експерти, яких буде затверджувати Кабмін.

При цьому кворум становитиме три учасника, таким чином буде достатньо представників уряду.

Претендентів буде затверджувати комісія з 5 осіб: 2 – представники Секретаріату Кабміну, 1 представник Мін’юсту, 1 представник органу управління та 1 фахівець з відбору персоналу.

Останній матиме дорадчий голос, але він вивчатиме документи претендентів, його роботу оплачуватиме підприємство, для якого шукають керівника.

Склад комісії затверджує міністр Кабміну.

Протягом двох тижнів з моменту закінчення прийняття заявок, фахівець комісії муситиме надати свої висновки та рекомендувати 5 найкращих претендентів.

Далі комісія може скоротити цей список до 3 претендентів і передати комітету, який і вибирає найкращого.

На затвердження нового керівника вноситиме міністр Кабміну.

Нова постанова регламентує, що підприємство ще за місяць до закінчення контракту з директором повинно про це проінформувати Кабмін. А після початку роботи в.о. керівника держпідприємства Кабмін має право через 30 днів оголосити кадровий конкурс.

Відзначається, що урядові експерти, які вивчали проекту постанови, вказали, що робота в комітеті та комісії з відбору претендентів не є функцією Секретаріату міністрів.

А Фонд держмайна зауважив, що відбір незалежних експертів Кабміном зробить процес пошуку керівників непрозорим, а законопроект виписаний так, що комісія та комітет будуть лише затверджувати висновки фахівця з відбору персоналу.

Однак ці зауваження були відхилені.

Як повідомили "Українській правді" у прес-службі Кубіва, проект постанови "ухвалили з суттєвими доопрацюваннями".

"Оскільки фінальний текст наразі передбачити важко, то деталі коментувати не можемо. Коли текст змін буде остаточний, ми зробимо офіційний прес-реліз", - повідомили у прес-службі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: