"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

SkyUp: Ми купуємо Boeing, а не беремо в лізинг

Середа, 21 березня 2018, 13:35
 

Контракт на поставку п'яти літаків серії Boeing 737 MAX, які нова українська авіакомпанія SkyUp замовила у концерну Boeing, є прямим замовленням самої компанії.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в прес-службі авіакомпанії, відповідаючи на питання про механізм придбання і постачання лайнерів.

"Це пряме замовлення від компанії на поставку літаків", - сказав співрозмовник агентства.

Щодо джерела фінансування в прес-службі відзначили, що це - комерційна закрита інформація.

Реклама:

Як повідомлялося, 20 березня SkyUp Airlines заявила про підписання контракту з Boeing на суму 624 млн доларів на виробництво п'яти високотехнологічних літаків серії Boeing 737 MAX.

Про подробиці угоди компанія не повідомила, вказавши лише що: "В українській авіації угод такого масштабу не було протягом останніх 10 років. SkyUp Airlines є першою авіакомпанією в Україні, яка підписала контракт на поставку літаків нового покоління Boeing 737 MAX і внесла перший транш" .

Замовлення включає в себе два повітряних судна нового покоління Boeing 737 MAX 8 і три середньомагістральних авіалайнера Boeing 737 MAX 10.

Поставка перших п'яти літаків безпосередньо з заводу в Сіетлі очікується в 2023 році.

Згідно з умовами контракту, передбачена опція дозамовлення ще п'яти літаків цих же моделей з аналогічними термінами поставки.

Тим часом, ряд експертів в коментарях агентству відзначили, що поставка зазначених літаків, найімовірніше, буде здійснюватися не безпосередньо, а через лізингову компанію, що традиційно для авіаринку.

"У відомих умовах українського банківського кредитування і маржинальності туристичного бізнесу, мені здається, ближче всього до істини - лізинг. Навіть олігархи навряд чи зважаться на такі інвестиції", - зазначив авіаексперт Андрій Ярмак.

З ним згоден і інший фахівець Сергій Хижняк, який відзначає: як правило, такі придбання здійснюються через лізингові компанії.

Інформоване джерело, близьке до регулятора авіагалузі, крім іншого, засумнівалося в наявності в Україні осіб, олігархів, які могли б безпосередньо профінансувати такий обсяг коштів.

При цьому він зазначив: якби це було так, ними навряд чи були б заявлені засновники компанії.

ТОВ "Авіакомпанія "Скайап" було зареєстровано в червні 2017 року Києві.

Її керівником став відомий авіаційний експерт, який раніше працював в ряді авіакомпаній, Євген Хайнацький.

Форма власності вказаної компанії – на 100% приватна. Головний акціонер SkyUp – ТОВ "ACS-Україна" Тетяни Альби і Юрія Альби, яким також належить туристичний оператор JoinUp.

Рекомендуємо почитати: Sky Up. Чи "злетить" новий український авіаперевізник

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: