"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американські сенатори закликали блокувати "Північний потік-2"

Вівторок, 20 березня 2018, 17:40
 

39 сенаторів США направили в міністерство фінансів і Державний департамент лист із закликом активізувати зусилля з протидії реалізації проекту Північний потік-2, використовуючи санкційні інструменти.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Сенатори звернули увагу на посилення небезпеки російського монополізму на енергетичному ринку ЄС.

На думку американських законодавців, розвиток інфраструктурних проектів Газпрому в Європі перетворюється в продовження агресивної зовнішньої політики Росії.

Реклама:

Висловлюючи стурбованість через зростання загроз для енергетичної безпеки союзників США в Європі, сенатори закликають американський уряд ширше використовувати для протидії Північному потоку-2 передбачені законодавством санкційні можливості.

У своєму листі сенатори зазначають, що стаття 232 закону про санкції дає адміністрації президента додатковий інструмент для визначення американських і іноземних юридичних осіб, що підтримують розширення майже монопольної ролі Газпрому в поставках енергоресурсів союзникам США, і застосування до них санкцій.

Сенатори в своєму зверненні також прямо вказують на загрозу добудови Північного потоку-2 для економіки України та інших країн-транзитерів Центральної та Східної Європи.

Також, на їхню думку, припинення транзиту російського газу по території України дозволить РФ значно активізувати повномасштабний військовий конфлікт на сході України.

"Газпром" веде будівництво двох нових газопроводів - "Північного потоку-2" (по дну Балтійського моря) і "Турецького потоку" (по дну Чорного моря).

Росіяни планують запустити транзит газу в Європу цими газопроводами до закінчення терміну дії контракту з "Нафтогазом".

Про підписання нового транзитного контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" не йдеться.

Топ-менеджери російського монополіста неодноразово заявляли про намір або знизити транзит газу через територію України в країни ЄС (до 15 млрд куб м в рік) з 2020 року, або взагалі припинити його.

Як повідомлялося, Україна повинна залучити європейського партнера до управління своєю ГТС у 2018 році.

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна повинна підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: