ЄС переживає щодо транзиту газу з Роcії – ЄК

П'ятниця, 2 березня 2018, 16:00
 

Поточна ситуація між "Газпромом" і "Нафтогазом України" щодо поставок газу з Росії в Україну викликає побоювання не тільки щодо поставок газу, а й, можливо, також транзиту газу в Євросоюз.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії, передає "Інтерфакс".

Таким чином, Єврокомісія закликає сторони, задіяні в процесі, компанії і міністерства України і Росії знайти негайні шляху відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

"Комісія була поінформована владою України про їхню стурбованість щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газотранспортній системі (ГТС). Ця проблема (за інформацією, доступною наразі для комісії) заснована на трьох елементах", - йдеться в заяві Єврокомісії.

Зокрема, зазначає ЄК, "низький і нестабільний тиск газу в поставках з Росії в Україну для транзиту в ЄС - це не нове явище, воно було вивчене Комісією і Європейською мережею газотранспортних операторів (ENTSOG) з "Нафтогазом" і "Газпромом" минулого року". "Однак у нинішніх умовах (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск у ГТС стає особливо проблематичним", - підкреслюється в заяві.

"Відсутність прямих поставок з "Газпрому" "Нафтогазу": здається, що "Нафтогазу" і "Газпрому" не вдалося домовитися про умови імпорту природного газу, незважаючи на рішення Стокгольмського арбітражу, яке призвело до відмови від постачань газу навіть для передплачених "Нафтогазом" обсягів", - додає ЄК.

По-третє, зазначає ЄК, "зростання реверсних потоків з ЄС у найкоротші терміни є проблематичним через напружену ситуацію на спотових ринках (низькі температури в усьому ЄС) і складнощів у технічному перерозподілі потоків у рамках ГТС".

"Нині Єврокомісія продовжує прояснювати факти з ENTSOG. Однак є думка Єврокомісії, що ця ситуація збільшує побоювання не тільки щодо безпосередньо поставок газу в Україну, але, можливо, і щодо транзиту газу в Євросоюз. Таким чином, Єврокомісія закликає всі сторони, яких це стосується, компанії, відповідні міністерства України і Росії, знайти негайне рішення відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу", - йдеться в заяві.

Єврокомісія готова регулювати тристоронній процес, який у минулому підтвердив свою ефективність у ситуаціях розбіжностей.

Віце-президент ЄК Марош Шефчович подзвонить міністрам енергетики Росії і України, щоб оцінити ситуацію і досягти домовленостей щодо наступних необхідних кроків. Важливо і для Росії, і для України знову підтвердити їхні позиції надійного постачальника і транзитної країни, як було в останні роки.

Реклама:

Нагадаємо, "Газпром" після рішення Cтокгольмського арбітражу не в свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: