Данилюк: Не треба було показувати законопроект про податок на виведений капітал МВФ

П'ятниця, 16 березня 2018, 13:25
 

Звернення адміністрації президента до Міжнародного валютного фонду щодо реакції на законодавчу ініціативу ввести в Україні податок на виведений капітал ускладнює введення зазначеного податку.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк в ефірі радіо НВ.

"Думаю, було б розумно якось поцікавитися у міністра фінансів, який займається координацією з МВФ, позицією МВФ... Тепер це створило певні труднощі як і для президента, так і для нас. Але думаю, ми вийдемо з цієї ситуації", - сказав глава Мінфіну.

"Чому МВФ відреагував негативно? Тому що адміністрація президента чомусь вирішила відправити туди сам законопроект. Ну звичайно, МВФ бачить ризики, що є план запровадити такий законопроект без компенсаторів", - зазначив він.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що законопроект не передбачає, яким чином повинні компенсуватися бюджетні втрати при заміні податку на прибуток податком на виведений капітал.

У свою чергу, Мінфін пропонує передбачити ці компенсатори в Бюджетній резолюції і направити її в парламент пакетом з законопроектом про ПнВК.

Він також нагадав, що, за розрахунками Мінфіну, бюджетні втрати від заміни податку на прибуток податком на виведений капітал становитимуть 25 млрд грн в перший рік, у другий - 31 млрд грн.

"Думаю, на третій рік також будуть втрати", - вважає міністр.

За словами Данилюка, компенсувати ці втрати можна лише шляхом скорочення бюджетних витрат, при цьому компенсатори слід узгодити не тільки з урядом.

"Це повинно бути погоджено всіма колегами в Кабміні і не тільки. Бюджет стосується всіх - і місцевих органів влади, всіх органів влади, в тому числі Верховної Ради", - заявив Данилюк.

"Якщо ці компенсатори будуть знайдені, ми направимо цей проект закону в парламент. Якщо немає... Це безвідповідально. Адже чому ряд представників бізнесу проти цього? Вони думають, що якщо не будуть знайдені компенсатори, то це призведе до збільшення податків", - сказав він.

Нагадаємо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Раніше вже повідомлялося, що президент Порошенко відклав подання законопроекту про податок на виведений капітал до парламенту через позицію міжнародних партнерів.

Раніше Порошенко неодноразово називав впровадження податку на виведений капітал одним з головних пріоритетів на 2018 рік.

Однак під час зустрічі із представниками бізнесу президент заявив, що впроваджувати ПНК ще рано.

Детальніше про ситуацію з запровадженням в Україні податку на виведений капітал читайте у статті Економічної правди.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: