Альона Дегрик про методи регулювання ринку криптовалюти

П'ятниця, 16 березня 2018, 13:50

Днями у своєму блозі на сайті "Мінфін" директор ФК "Леогейминг Пей" Альона Дегрик опублікувала невелику статтю, в якій була порушена тема криптовалют. Зокрема, у своїй публікації вона розповіла про те, як працює система Blockchain і методи регулювання даної сфери.

 

Як зазначає Олена Дегрик, останнім часом курс основних криптовалют нестабільний, що помітно відбивається на настроях учасників фінансового ринку. За словами керівника ФК "Леогейминг Пий" сьогодні багато трейдерів усвідомили, що мати справу з криптовалютой – не найпростіше завдання, особливо на тлі нових правил.

Регулятивна політика в дії

Олена Дегрик: Відсутність зрозумілого і прозорого держрегулювання ринку кріптовалюти – це проблема, яка стосується не тільки чинного українського законодавства, але і більшості європейських країн.

Законодавча база формується набагато повільніше, ніж розвиваються самі кріптовалюти. Тому не так давно органи фінмоніторингу Швейцарії та ФРН запропонували власний проект регулювання ICO, згідно з яким статус кріптовалюти визначається областю її застосування і відповідно, діючими законами в цій сфері.

Як заявила глава ФК "Леогейминг Пий", згідно з цим проектом оборот кріптовалюти буде здійснюватися під суворим контролем органів фінансового нагляду, щоб виключити варіанти недобросовісного використання віртуальних грошових коштів.

Реклама:

Олена Дегрик: Говорячи про конкретні заходи слід відзначити, що кілька тижнів тому в Финнадзор ФРН видав постанову, згідно з якою всі місцеві крипто-провайдери зобов'язані надати дані своїх клієнтів. Що ж буде відбуватися на інших європейських ринках, поки не відомо, але мені здається, що вони з радістю скористаються напрацюваннями своїх німецьких і швейцарських сусідів.

Тут глава LeoGaming уточнила, що проблема кріптовалюти полягає не в тому, чи будуть видані відповідні закони, а в тому, чи будуть вони виконуватися учасниками крипто-ринку.

Застосуємо принцип "Know Your Customer" для ринку криптовалют?

Олена Дегрик: Незважаючи на прозорість здійснюваних транзакцій, ринок криптовалют є ідеальним полем діяльності для шахраїв. Саме тому все більше крипто-провайдерів у своїй роботі спираються на правила "Знай свого клієнта". Згідно з законами про протидію відмиванню коштів вони зобов'язані узаконити своїх клієнтів. Однак визначити межі дії цього закону щодо ринку кріптовалюти поки досить складно.

Які способи ідентифікації використовуються у світовій практиці?

Олена Дегрик: Кріптовалюти будуть і повинні регулюватися державою, але як це буде відбуватися, ми поки не знаємо. На даний момент нам відомо про двох методах: фото - і відеоідентифікація. Внаслідок їх недосконалості є ймовірність, що найближчим часом буде розроблена нова система ідентифікації, яка покладе кінець "анонімам" і внесе більше прозорості в дану сферу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!