"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нелегальний алкоголь виводить з бюджету України 360 мільйонів євро на рік

Четвер, 15 березня 2018, 13:10
 

В Європейському союзі побоюються, що Україна може стати перевалочним пунктом для контрабанди нелегального алкоголю в Європу.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на EU Reporter.

За інформацією видання, в Україні абсолютно неконтрольований і нерегульований ринок виробництва спирту, при цьому тільки в Україні досі існує державна монополія на його виробництво.

"Тобто спиртова галузь знаходиться під повним контролем і в зоні відповідальності держорганів. За статистикою Міжнародного Валютного Фонду, виробництво нелегального спиртного в Україні сягає 60% - а це сотні смертей від отруєнь і мільйони євро, недоотриманих державним бюджетом", - йдеться в матеріалі.

Реклама:

"Згідно з розслідуваннями української Антикорупційної правозахисної організації, принаймні половина державних спиртозаводів виробляє нелегальний спирт, а нелегальна горілка виробляється не кустарним методом, а на повноцінних лікеро-горілчаних заводах - 10 з 30 заводів займаються виробництвом контрафакту", - додається там.

Видання нагадує, що згідно з аудиту міжнародної компанії PwC, через "чорний ринок" бюджет України недоотримує близько 12 млрд гривень (360 млн євро) щорічно.

"Фактично платники податків ЄС компенсують українцям те, що осідає в кишенях українських корупціонерів найвищого ешелону влади. ЄС виділяє в 2018 році 208 млн євро допомоги на боротьбу з корупцією, а нелегальний алкогольний ринок України забирає з бюджету країни 360 млн євро. Логіка взаємин ЄС-Україна досить дивна", - йдеться в статті.

За даними EU Reporter, питання щодо нелегального алкоголю з України вже активно обговорюються європейськими парламентаріями, вони будуть винесені до порядку денного найближчої робочої зустрічі з українським урядом.

Також наголошується, що минулого року Євросоюз надав Україні безвідплатну допомогу на суму 174 мільйонів євро, в цьому році очікувані обсяги допомоги Євросоюзу становлять близько 208 мільйонів євро.

Один з основних напрямків, що затверджений Європейською Комісією в рамках Стратегічного документу про допомогу Україні на 2018-2020 роки – це економічний розвиток, поліпшення бізнес-клімату і боротьба з корупцією.

Тим не менш, за даними Transparency International, рівень корупції в Україні у 2017 є найвищим в Європі, а країна погіршила позиції і посідає лише 130 рядок рейтингу боротьби з корупцією, на рівні з Іраном, Гамбією та Сьєрра-Леоне.

Нагадємо, у Мінагрополітики вважають, що в результаті провадження ринкових засад функціонування на ринку виробництва спирту обсяг тіньового обороту нелегального спирту має зменшиться з 46% до 10%. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: