Данилюк розповів, коли чекати на макрофінансову допомогу від ЄС

Середа, 14 березня 2018, 14:25
 

Міністр фінансів Олександр Данилюк розраховує на затвердження макрофінансової допомоги Європейської комісії на початку осені 2018 року.

Про це він заявив на прес-брифінгу після засідання Кабміну.

"Європейська комісія ініціювала нову програму 28 лютого, а 9 березня остаточно затверджено законодавчу пропозицію за новою програмою. Зараз ця пропозиція знаходиться в Європарламенті і Європейській Раді", - заявив він.

"Ми очікуємо остаточного затвердження на початку осені. Але також будемо докладати всіх зусиль, щоб це сталося якомога швидше", - сказав міністр фінансів.

Реклама:

За словами Данилюка, в зв'язку з невиконанням попередньої програми Мінфін був змушений наприкінці 2017 року заміщати відсутні кошти в бюджеті.

Раніше глава Мінфіну вже заявляв, що ключовою умовою четвертої макрофінансової допомоги Євросоюзу для України є запуск автоматичної верифікації електронних декларацій.

"Відбулися наради на рівні міністра фінансів і прем'єр-міністра. І чітко поставлено завдання - впровадити цю систему до 1 травня", - сказав міністр.

Як уточнив глава Мінфіну, програма може містити і додаткові умови, однак її ключовий фокус - боротьба з корупцією.

"Зараз йде діалог з ЄК, десь до 1 травня повинні узгодити всі питання і підписати меморандум", - додав він.

"Програма макрофінансової допомоги розрахована на рік. З самого початку вона прив'язана до програми МВФ, тому вона до квітня наступного року. І вона розрахована на два транші загальною сумою 1 млрд євро", - сказав міністр фінансів на прес-брифінгу в середу.

На сьогоднішній день Україна отримала за трьома попередніми програмами MFA кредитів на суму 2,81 мільярда євро з початку 2014 року: 1,61 мільярда євро були виділені у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA та 1,2 мільярда євро у 2015-2017 роках як частина третьої програми.

Україна виконала 17 із 21 політичних зобов'язань, пов'язаних з третім траншем у розмірі 600 мільйонів євро, які могли б бути надані Україні під час третьої програми MFA.

Чотири заходи не були запроваджені до моменту закінчення терміну дії допомоги в січні 2018 року і Єврокомісія не виплатила останній транш.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: