Банк ABLV, що обслуговував українських корупціонерів, оголосив про самоліквідацію

Вівторок, 27 лютого 2018, 09:00
 

Пов'язаний з відмиванням грошей для Сергія Курченко латвійський банк ABLV прийняв рішення про початок процесу самоліквідації

Про це пише BBC.

26 лютого банк повідомив про рішення позачергових зборів акціонерів: ABLV починає процес самоліквідації.

"Банк вважає, що таким чином найкраще зможе забезпечити захист своїх активів, щоб розрахуватися з усіма клієнтами", - йдеться в його офіційній заяві.

Реклама:

З цього випливає, що банк зможе захищати активи і впливати на розрахунок з усіма клієнтами через призначення ліквідатора.

Згідно з латвійським законом про кредитні установи, в разі самоліквідації збори акціонерів призначає ліквідатора. А от у випадку банкрутства ліквідацію проводив би адміністратор, призначений судом.

Європейський центробанк оголосив про ліквідацію банку ABLV 24 лютого, в суботу. Це рішення було обгрунтовано проблемами з ліквідністю. За оцінками ЄЦБ, стан ABLV виявилося нестабільним: банк, швидше за все, не впорався б зі своїми зобов'язаннями.

Відтік капіталу з кредитної установи почався після того, як Мережа щодо запобігання фінансовим злочинам  (FinCEN), що є підрозділом Мінфіну США, заявила, що ABLV пов'язаний з відмиванням грошей, угодами з корупціонерами з Росії та України, а також торгівлею зброєю з Північною Кореєю. У підсумку з банку було виведено 600 мільйонів євро.

Відразу після цього ABLV звернувся по допомогу до латвійської державі. В результаті Банк Латвії надав кредитній установі позику в розмірі 297,2 млн євро під заставу цінних паперів.

Саме цю допомогу в якості реальної причини свого затримання назвав президент Банку Латвії Ілмар Римшевич. Він був затриманий 18 лютого, через п'ять днів після публікації заяви FinCEN.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: