Morgan Stanley: Головний обвал акцій ще попереду

Вівторок, 20 лютого 2018, 16:50
 

Фондовий ринок США відчув незначний потенційний збиток від зростання доходностей облігацій на початку цього року; найбільші випробування ще попереду.

Про це пише Bloomberg з посиланням на звіт аналітиків банку Morgan Stanley.

"Закуска, а не головне блюдо", - написали стратеги банку на чолі з Ендрю Шитсом про корекцію в кінці січня - на початку лютого.

Хоча інвесторам в акції виявилося важко переварити підвищення ставок за бондами, ключовий індикатор доходностей, скоригованих з урахуванням інфляції, не виходив з діапазону, що спостерігався в останні п'ять років, йдеться в огляді.

Реклама:

У той час як багато хто попереджає, що прискорення інфляції може нашкодити акціям, теоретично більш високе зростання цін повинно бути в гіршому випадку нейтральним, якщо компанії відповідним чином збільшать прибуток.

Якщо ставки вийдуть з діапазону останніх п'яти років на фоні очікувань більшої нормалізації політики центрального банку, це може сильніше вдарити по акціях, зазначає Morgan Stanley.

Відносно низькі реальні ставки істотно підтримували оцінки акцій, тому вихід доходностей за межі діапазону буде вказувати, що для подальшого зростання вартості паперів доведеться спиратися на прибуток, а не на зростання мультиплікаторів, пишуть стратеги банку.

І проблема в тому, що в другому кварталі, можливо, стане більш очевидним уповільнення економіки, кажуть вони.

"Коли зростання сповільнюється, а інфляція все ще прискорюється, доходи страждають найбільше", - йдеться в огляді.

"Сильне глобальне зростання і хороший звітний сезон в першому кварталі забезпечили важливий баланс", - вважають аналітики.

Однак стратеги зберігають пильність щодо другого кварталу, оскільки базова інфляція росте, а показники активності є помірними.

Зниження фондових індексів 5 лютого прискорилося і переросло в повноцінний обвал.

Індекс Dow Jones впав на 2,5% 2 лютого і ще на 4,6% в понеділок, 5 лютого.

За підсумками торгів S&P 500 впав на 4,1%. За два дні капіталізація індексу скоротилася на 6,3% - рекордно з серпня 2011 року, а компанії, що входять до нього, подешевшали на 1,5 трлн доларів.

Індекс Dow Jones втратив 1000 пунктів за 15 хвилин і закінчив день в мінусі на 4,6%.

6 лютого вранці за американськими ринками пішли азіатські: японський Nikkei впав на 6,6%, китайський Hang Seng на 5%, Shanghai Composite - на 2,2%.

Причиною падіння, яке почалося в п'ятницю, стало швидке зростання прибутковості американських держоблігацій і пов'язані з ним побоювання зростання інфляції і підвищення процентної ставки ФРС. Але в понеділок прибутковість 10-річних паперів США, навпаки, впала.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: