Новий голова ФРС обіцяє підвищувати ставку, незважаючи на обвал акцій

Середа, 14 лютого 2018, 16:35
Джером Пауелл
Джером Пауелл

Федеральна резервна система США продовжить поступово підвищувати ставку, в той же час уважно відстежуючи потенційні загрози для фінансової стабільності після недавніх потрясінь на ринку акцій.

Про це повідомив новий глава центробанку Джером Пауелл, передає Bloomberg.

"Ми знаходимося в процесі поступової нормалізації як політики процентних ставок, так і нашого балансу", - сказав Пауелл, зачитуючи промову на церемонії прийняття присяги в Вашингтоні.

Регулятор буде уважно стежити за появою "найменших ризиків для фінансової стабільності", додав він.

Реклама:

Це перші публічні коментарі Пауелла з тих пір, як минулого тижня фінансові ринки пережили різкий за останні роки стрибок волатильності, частково викликаний побоюваннями, що зростання зарплат може підстьобнути інфляцію і змусити ФРС швидше підвищувати вартість запозичень.

Хоча новий голова ФРС не торкався в своєму виступі теми нервозності ринку акцій, інші чиновники центробанку були схильні применшувати можливість наслідків для економіки і фінансової системи країни.

Глава Федерального резервного банку Нью-Йорка Вільям Дадлі минулого тижня назвав струс на ринку "дрібницею", а президент ФРБ Клівленда Лоретта Местер сказала, що те, що трапилося, не вплинуло на її економічні прогнози або думку про необхідність подальшого підвищення процентних ставок.

ФРС знаходиться в процесі нормалізації монетарної політики, розраховуючи забезпечити подальше зростання економіки і продовжити рух до своїх цілей по безробіттю та інфляції, сказав Пауелл.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Федеральний резерв США підвищив ключову ставку на чверть процентного пункту до 1,25-1,5%.

Зниження фондових індексів 5 лютого прискорилося і переросло в повноцінний обвал.

Індекс Dow Jones впав на 2,5% 2 лютого і ще на 4,6% в понеділок, 5 лютого.

За підсумками торгів S&P 500 впав на 4,1%. За два дні капіталізація індексу скоротилася на 6,3% - рекордно з серпня 2011 року, а компанії, що входять до нього, подешевшали на 1,5 трлн доларів.

Індекс Dow Jones втратив 1000 пунктів за 15 хвилин і закінчив день в мінусі на 4,6%.

6 лютого вранці за американськими ринками пішли азіатські: японський Nikkei впав на 6,6%, китайський Hang Seng на 5%, Shanghai Composite - на 2,2%.

Причиною падіння, яке почалося в п'ятницю, стало швидке зростання прибутковості американських держоблігацій і пов'язані з ним побоювання зростання інфляції і підвищення процентної ставки ФРС. Але в понеділок прибутковість 10-річних паперів США, навпаки, впала.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: