Російські банки готуються до відключення від SWIFT

Вівторок, 13 лютого 2018, 17:15
 

Російські банки і компанії "морально і технічно" готові до можливого відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT.

Про це, як повідомляє ТАСС, заявив перший віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович.

"Звичайно, це (відключення Росії від Swift - ред.) неприємно, тому що ускладнить роботу компаній, банків, сповільнить цю роботу, викличе необхідність застосовувати застарілі технології передачі інформації і проведення розрахунків", - сказав Дворкович.

"Тим не менше, у зв'язку з тим, що ця загроза вже не раз озвучувалася, наші фінансові інститути та компанії до цього морально і технологічно готові", - додав він.

Реклама:

За словами віце-прем'єра, будь-яку проблему, включаючи відключення від світової фінансової системи, в уряді готові "зустріти достойно".

Дворкович підкреслив, що подібні заходи в рамках посилення санкцій проти Росії принесуть шкоду не тільки російської економіці, але також компаніям в Європі і США.

Видання нагадує, що в рамках міжнародного економічного форуму в Давосі Дворкович запевняв, що "працювати можна і без SWIFT".

При цьому, підкреслював він, в уряді сподіваються, що відключення від SWIFT все-таки не буде, оскільки це "зовсім вже агресія". Якщо ж це все-таки трапиться, у Росії, за словами Дворковича, "є можливі кроки у відповідь".

Можливість відключення Росії від SWIFT обговорюється з 2014 року, коли були введені перші антиросійські санкції в зв'язку з агресією на сході України.

Тоді Європарламент прийняв резолюцію, в якій, зокрема, закликав виключити Росію з системи міжнародних розрахунків. Однак в SWIFT подібні рекомендації визнали такими, що порушують права і такими, що завдають шкоди компанії.

SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. До неї підключено більше 11 тис. фінансових інститутів в більш ніж 200 країнах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!