"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Dragon Capital прогнозує подальше підвищення облікової ставки НБУ

Понеділок, 12 лютого 2018, 17:50
 

Інвестиційна компанія Dragon Capital допускає підвищення облікової ставки НБУ в березні.

Про це повідомила головний економіст компанії Dragon Capital Олена Білан.

"Ми вважаємо, що центральний банк буде дотримуватися жорсткої монетарної політики в цьому році з метою приведення споживчої інфляції ближче до цільових діапазонів (4-8% у 2018 році і 4-6% у 2019 році)", - сказала вона.

"З урахуванням прискорення споживчої і особливо базової інфляції, НБУ, ймовірно, знову вдасться до підвищення облікової ставки 1 березня (після трьох послідовних підвищень в жовтні, грудні і січні на 350 б.п. в цілому до 16,0% річних)", - заявила Білан.

Реклама:

Дотримання жорсткого стану монетарної політики потребуватиме підвищення ставки приблизно на 50 б.п., на що вказує один з двох показників реальної процентної ставки, яким користується НБУ, а саме різниця між обліковою ставкою і базовою інфляцією.

Відзначається, що рішення центрального банку також буде залежати від інфляційних очікувань економічних агентів, які будуть опубліковані пізніше в цьому місяці.

У січні інфляція перевищила і консенсус-прогноз агентства Bloomberg (+13,5% р/р), і очікування Dragon Capital (13,9% р/р).

Прискорення інфляції в річному вимірі було викликане подальшим зростанням цін на паливо, а також більш швидким, ніж очікувалося, зростанням цін на фрукти та м'ясо.

Інші компоненти ІСЦ також продовжували дорожчати, що спричинило за собою подальше зростання базової інфляції.

Така динаміка вказує на наявність фундаментального інфляційного тиску, викликаного сукупністю факторів, в тому числі вторинним ефектом підвищення цін на сирі продукти харчування (фрукти, овочі, м'ясо), стрімким зростанням мінімальної заробітної плати (до 3 200 гривень/місяць минулого року і до 3 723 гривень/місяць з січня 2018 року), а також наслідками пом'якшення бюджетної політики в кінці 2017 року.

Крім того, тимчасова слабкість гривні в січні могла вплинути на ціни імпортованих товарів.

Dragon Capital очікує, що споживча інфляція почне сповільнюватися в річному вимірі в найближчі місяці, в основному за рахунок стриманого зростання цін на м'ясо, а також кращого врожаю овочів і фруктів - два ключові чинники, які вплинули на інфляцію минулого року.

Але, зазначає, що інфляційний тиск, ймовірно, залишиться істотним в цьому році, оскільки економічна політика уряду залишиться соціально-орієнтованою напередодні виборів 2019 року, а високі світові ціни на нафту будуть підштовхувати вгору виробничі витрати підприємств.

За прогнозом Dragon Capital, темпи зростання цін становитимуть 9,5% р/р на кінець 2018 року і 6,5% на кінець 2019 року - обидва за межами інфляційних цілей Національного банку.

Нагадаємо, інфляція на споживчому ринку в січні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 1,5%.

Порівняно із січнем минулого року інфляція становила 14,1%.

Нагадаємо, за підсумками 2017 року інфляція в Україні прискорилася до 13,7%.

У 2016 році інфляція становила 12,4%.

Рекомендуємо почитати: Привіт популістам з Кабміну: чому НБУ різко підвищив облікову ставку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: