У Швейцарії обмежили діяльність "дочки" російського банку

Четвер, 1 лютого 2018, 20:15
 

Швейцарський регулятор ринку завершив розслідування на основі даних "Панамських документів" та покарав "дочку" російського "Газпромбанку" через недостатню протидію можливому відмиванню грошей.

Про це пише DW.

Швейцарський орган із нагляду за фінансовим ринком FINMA виявив серйозні порушення з боку Gazprombank (Switzerland) Ltd - дочірньої установи російського "Газпромбанку".

У поширеному в четвер, 1 лютого, повідомленні регулятор зазначив, що в якості покарання обмежив право банку залучати нових приватних клієнтів до подальшого розпорядження.

Реклама:

Операції вже наявних клієнтів будуть перебувати під особливим наглядом.

Gazprombank, за даними FINMA, недостатньо ретельно перевіряв транзакції з підвищеним ризиком відмивання коштів, чим порушував відповідні вимоги.

Рішення регулятор прийняв 26 січня.

Підставою для розслідування стали дані так званих "Панамських документів" - матеріалів журналістського розслідування 2016 року, в центрі уваги якого перебували офшорні рахунки багатьох світових знаменитостей і політиків.

У справі фігурують загалом понад 30 швейцарських банків, щодо яких FINMA проводила розслідування.

FINMA заявив, що завершив розслідування на базі даних "Панамських документів".

Gazprombank у прес-релізі зазначив, що приймає рішення регулятора, але водночас наголосив, що претензії FINMA стосуються переважно порушень, скоєних ще до 2009 року, - до часу, коли російський "Газпромбанк" купив установу та згодом перейменував її.

Раніше банк називався Russian Commercial Bank Ltd та належав російському банку VTB.

У квітні 2017 року світові ЗМІ опублікували велике розслідування, яке розкриває причетність багатьох світових лідерів і відомих людей до приховування величезних сум грошей в офшорних компаніях. Серед них, крім інших, виявилися президент України Петро Порошенко. 

Претензії до Порошенка полягають у приховуванні факту створення компаній в офшорі. Дії Порошенка можуть суперечити закону, оскільки він відкрив нову компанію, перебуваючи в кріслі президента, і не вказав цей актив у фінансовій декларації.

Юристи Порошенка заявили, що частку президента в "Рошен" передано в нову іноземну структуру в рамках укладеного з Rothschild Trust договору про сліпий траст та запевнили, що ніяких порушень немає.

Більше про передачу управління "Рошен"  читайте у матеріалі "Сліпий траст" гаранта, або Куди Порошенко подів Roshen" та "Офшорний податковий маневр президента України".

Читайте також: Від британської королеви до Порошенка: які таємниці чиновників розкрив Paradise Papers

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: