Резервний фонд РФ офіційно припинив своє існування

Четвер, 1 лютого 2018, 12:50

Резервний фонд РФ офіційно припинив існування з 1 лютого - рівно через 10 років після його створення.

Про це повідомляє ПРАЙМ.

Відзначається, що фактично Резервного фонду не існує вже місяць: Мінфін, як і планував, в кінці 2017 роки витратив останній трильйон рублів з цього фонду, залишки на його рахунках на 1 січня обнулилися.

Тепер додаткові нафтогазові доходи бюджету міністерство буде направляти до Фонду національного добробуту Росії, і з нього ж, згідно з бюджетним правилом, буде фінансуватися дефіцит бюджету в разі падіння нафтогазових доходів скарбниці.

Реклама:

Ідея створення державної "подушки безпеки" на випадок падіння цін на нафту належала екс-міністру фінансів Олексію Кудріну.

Розроблений механізм з одного боку акумулював у резервах додаткові нафтогазові доходи, з іншого - був страховкою від надмірного зміцнення рубля в умовах швидкого зростання цін на нафту і припливу валюти в країну.

Для цих цілей у 2004 році було створено Стабілізаційний фонд РФ, а 1 лютого 2008 року він був розділений на ФНД і Резервний фонд. За оцінками російських експертів, накопичені резерви допомогли Росії пережити світову кризу 2008 року без серйозних соціальних і фінансових потрясінь.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error