У Латвії деталі для локомотивів друкують на 3D-принтері

Вівторок, 30 січня 2018, 18:01
 

Компанія Baltic3D виготовляє 3D-деталі для потреб Латвійської залізниці.

Про це повідомляє ЦТС.

Як повідомили в Латвійській залізниці, вже виготовлені за допомогою 3D-принтера 8 видів локомотивних деталей.

LDz починає їх тестування на локомотивах, перевіряючи придатність, витривалість, міцність і інші параметри.

Реклама:

Лабораторія RSS почала пробувати свої сили в тривимірному друкуванні деталей в кінці 2016 року, коли купила випущений в Латвії 3D-принтер Pharaoh ED40, що дозволяє виготовляти деталі діаметром до 40 см.

В основному на тривимірному принтері створюють деталі, що часто виходять з ладу або ламаються, наприклад, рукоятки перемикання напрямку руху локомотива, котушки, різні коннектори і інші порівняно прості деталі.

Співпрацю з Baltic3D розпочато в серпні минулого року. Тоді Даугавпілський центр ремонту локомотивів запропонував виготовити 8 деталей, в тому числі вентилятор, захисний кожух приводу щіток очищувача вітрового скла, лампу-індикатор, дифузор повітряпроводу.

Початкові розрахунки свідчать, що суттєва перевага за витратами при використанні 3D-принтера очікується, наприклад, при виробництві лампи-індикатора: використовувані досі лампи часто виходять з ладу і при цьому є нерозбірними, тому при перегоранні діода доводиться замінювати лампу повністю. А її придбання обходиться в 90 євро.

У той же час, виготовлення лампи, придатної для тих же цілей, за допомогою тривимірного принтера може обійтися в п'ять разів дешевше - до 17 євро, причому ця технологія дозволяє заощадити і час, так як за добу можна виготовити 20 подібних ламп.

Настільки ж успішною виявилася роздруківка дифузора повітряпроводу, який вже не випускається на заводах і є складним у виготовленні.

На 3D-принтері цю деталь з металу можна зробити за 25 годин.

Деталі тестують в Даугавпілському центрі ремонту локомотивів RSS.

Нагадаємо, американський авіабудівний концерн Boeing буде оснащувати свої літаки деталями, надрукованими на 3D-принтері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: