"Енергоатом" продовжує відмовлятися від російського ядерного палива

Понеділок, 29 січня 2018, 11:20
 

Держпідприємство "НАЕК" Енергоатом" уклало угоду про продовження терміну дії договору з американсько-японською компанією Westinghouse про постачання ядерного палива для семи українських атомних енергоблоків.

Про це повідомила прес-служба Westinghouse.

"Угодою передбачається поставка ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків протягом 2021-2025 років, що означає розширення і продовження дії поточного договору на шість енергоблоків, термін дії якого закінчується в 2020 році", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела - російської компанії "ТВЕЛ" - держкомпанія "Енергоатом" у квітні 2014 року уклала договір з американсько-японською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.

Реклама:

На сьогоднішній день шведське паливо експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

У 2018 році "Енергоатом" планує заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Південно-Української АЕС виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним російське паливо компанії "ТВЕЛ".

За підсумками першого півріччя 2017 року "Енергоатом" скоротив частку поставок ядерного палива з РФ до 49% з 58%, при цьому частка поставок від Westinghouse становила 51%.

Нагадаємо, президент Порошенко заявив, що імпорт ядерного палива з Росії скоротиться до 45%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: