57 українських чиновників задекларували біткоїни

Понеділок, 22 січня 2018, 13:15

За останні два роки 57 українських держслужбовців внесли у свої декларації біткоїни.

Про це повідомляє Opendatabot, платформа для роботи з відкритими даними.

Найбільша кількість власників криптовалюти працює в Одеській обласній раді, на другому місці - Верховна Рада України.

 

"Наразі​ ​Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні та будь-якого нормативно-правового регулювання. Відтак, відповідно до букви закону, у декларанта відсутній обов’язок декларувати біткоїни. Відповідно до духу закону, поки біткоїн не визнано - грошима, він має усі ознаки нематеріального активу, який повинен зазначатись в розділі 8 (Нематеріальні активи)", - зазначає виконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

Реклама:

"Складність для аналізу полягає в тому, що чиновники мають вказувати або кількість нематеріального активу або їх ціну. Відповідно, ми не можемо точно знати, вказували чиновники саме біткоїни або їх вартість у гривні", - зазначає керівник Opendatabot Олексій Івнанкін.

Також експерти вказують на те, що використання чиновниками криптовалюти може збільшувати ризик корупції.

"Відсутність правового регулювання збільшує ризик фінансових зловживань та корупції. Вже існують випадки, коли правоохоронці, вилучаючи компютерну техніку, отримують доступ до електронних гаманців та присвоюють на свій рахунок криптовалюту" - коментує Миткалик.

Нагадаємо, на веб-дизайнера напали з ножем з метою заволодіти 15 біткоїнами, які знаходилися в його електронному гаманці.

Рекомендуємо почитати: Що ж це "біткоїться", або У кого з влади найбільше криптовалюти

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: