"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай стане найбільшим інвестором в "зелену" енергетику

Понеділок, 15 січня 2018, 13:25
 

Китай рухається до світового лідерства у сфері відновлюваної енергетики, хоча є найбільшим у світі джерелом викидів парникових газів та досі інвестує у вугілля.

Про це пише The Guardian.

Проте, останніми роками Китай став найбільшим інвестором у власну "зелену" енергетику.

Згідно доповіді Інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу, зараз країна знаходиться на шляху до того, щоб стати провідним міжнародним інвестором у ВДЕ.

Реклама:

"У міру того, як глобальний перехід на відновлювані джерела енергії набирає обертів, а технології акумуляторів і електромобілів вдосконалюються, Китай ставить для себе завдання домінувати в цих секторах в глобальному масштабі, в найближчі десятиліття", - йдеться у звіті.

IEEFA визначив рекордні витрати Китаю – понад 44 млрд доларів на міжнародні проекти, пов'язані з відновлювальною енергетикою.

Зараз діє китайський проект "Один пояс, один шлях", що стимулює інвестиції в інфраструктуру вздовж стародавніх торгових шляхів і веде до випереджаючого зростання країни.

Зокрема з Китаю експортували сонячних панелей і обладнання на 8 млрд доларів, тим самим випередивши США і Німеччину з експорту екологічно чистих товарів і послуг.

Водночас американці вийшли з Паризької кліматичної угоди і відновили свою підтримку вугільної промисловості.

В рамках своїх Паризьких зобов'язань, Китай зобов'язався подолати пік викидів до 2030 року, в цей же час він докладає максимум зусиль для скорішого виконання зобов'язань.

Це також збільшило б його частку ВДЕ і ядерної енергетики до 20%.

У доповіді йдеться, що у серпні 2017 року, в результаті злиття найбільшої китайської вугільної компанії "Shenhua Group Corp" з однією фірмою з "великої п'ятірки" електроенергетики, "China Guodian Corp", була утворена China Energy Investment Corp – найбільша в світі енергетична компанія, і зростання Shenhua більше не залежить від видобутку вугілля.

Також наголошується, що Китай "більш повно, ніж інші економіки" забезпечений поставками сировини, таким як літій, нікель і кобальт, що дозволяє йому домінувати в виробництві акумуляторів і електромобілів.

Нагадаємо, китайська державна компанія China National Complete Engineering Corporation і приватна компанія Golden Concord Holdings Limited підписали протокол для реалізації проектів у сфері енергетики в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Крім того, Україна готується запустити свою першу сонячну електростанцію на території Чорнобильської АЕС.

Ecotown

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!