Газпром блокує віртуальний реверс газу в Україну

Середа, 10 січня 2018, 16:55
 

Польща готова постачати газ в Україну з використанням механізму віртуальному реверсу, однак цей процес постійно блокує російська компанія "Газпром".

Про це заявив заступник голови правління польської нафтогазової компанії PGNіG з торговельних питань Мацей Возняк, повідомляє "Укрінформ".

"Ми можемо й надалі підтримувати українську політику енергетичної диверсифікації завдяки збільшенню експорту природного газу на цей ринок. На жаль, маємо чекати на збільшення фізичної пропускної здатності польсько-українського інтерконектора", - сказав він.

"Нинішню транскордонну пропускну здатність можна було б у будь-який момент використати для додаткових послуг, таких як віртуальний реверс. Однак такий варіант весь час блокує Газпром: так само як це робиться з українсько-словацьким інтерконектором - через відмову доступу до кодів постачальників (shipper codes)", - заявив Возняк.

Реклама:

За інформацією PGNіG, упродовж півтора року - з серпня 2016 по грудень 2017 року, компанія поставила в Україну загалом понад 1 млрд куб. м газу. При цьому торік поставки польського газу зросли удвічі - до понад 700 млн куб. м.

Як підкреслив Возняк, Польща задоволена цим результатом і готова надалі збільшувати поставки газу в Україну.

"Наші поставки є привабливими (для України) з огляду на конкурентну торговельну пропозицію, а також безпечність і стабільність, що має величезне значення для України", - зазначив заступник голови правління PGNіG.

Реверс означає зворотні поставки товару. Тобто початковий споживач, отримавши у власність газ, поставляє його в зворотному напрямку.

Російський газ надходить транзитом через територію України до Європи. При проходженні української території він відбирається "Нафтогазом". З обопільної згоди української сторони і європейського споживача цей газ вважається не відібраним, а "реверсним". Тобто, європейський покупець як би "продає" цей газ українській стороні.

Труби, по якій газ може бути поставлений з Європи в Україну, фізично не існує. Тому реверс і називається "віртуальним".

Як нагадують у польській компанії, торік у жовтні підписано рамкову угоду з Укртрансгазом про зберігання газу в українських газосховищах і його транспортування в українській ГТС, що "відкриває перед PGNіG нові торговельні можливості".

Згідно з даними компанії Argus, у третьому кварталі 2017 року компанія PGNіG була дев'ятим за величиною експортером газу на український ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: