Адміністрація морпортів буде залишати собі більше прибутку - Кабмін

Середа, 6 грудня 2017, 14:55
 

Кабінет міністрів знизив норму відрахування чистого прибутку до державного бюджету держпідприємством "Адміністрація морських портів України" до 50% з 75% з 1 січня 2018 року.

Таке рішення закріплене відповідною постановою уряду.

Крім того, зазначеним документом міністерствам інфраструктури, фінансів, економрозвитку і торгівлі, Держрегуляторній службі пропонується в двомісячний термін вжити заходів щодо зниження ставок корабельного, канального, маякового, санітарного, якірного, причального, адміністративного портових зборів, починаючи з 1 січня 2018 року.

Йдеться про зниження до 20%.

Реклама:

Нагадаємо, Офіс підтримки реформ при Мінінфраструктури 26 жовтня 2017 року презентував принципи проекту нової методики розрахунку портових зборів, розробленої при підтримці Світового банку, в якому пропонував встановлювати портові збори на п'ять років із щорічним моніторингом, який передбачає перегляд ставки і виключення якірного збору.

У документі також зазначалося, що з 1 січня 2018 року планується зниження портових зборів до 20%, зменшення частки чистого прибутку, яка відраховується до бюджету, до 50%.

Раніше глава АМПУ Райвіс Вецкаганс відзначав, що вже у 2018 році адміністрація зможе направляти свій значний прибуток на інвестиції в портове господарство.

"Прийняте рішення уряду про зниження ставок портових зборів - мабуть, найбільш очікуване останнім часом для бізнесу", - заявив він.

"Для АМПУ як держпідприємства, відповідального за розвиток портової інфраструктури, вкрай важливо, що одночасно зі зниженням зборів будуть скорочені і відрахування до бюджету частини чистого прибутку з 75% до 50%. Це означає, що тепер більш значна частина прибутку адміністрації буде спрямована на капітальні інвестиції", - сказав Вецкаганс.

Говорячи про вказану методику, він відзначав, що цей документ дасть алгоритм формування ставок портових зборів, в структурі яких буде міститися базова ставка, "відповідальна" за покриття поточних витрат, і інвестиційна складова - джерело коштів на модернізацію і розвиток.

На основі нової методики будуть введені актуальний порядок справляння портових зборів і порядок їх цільового використання.

Нагадаємо, чистий прибуток Адміністрації морських портів за дев'ять місяців поточного року становить 2,7 мільярда гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: