Порошенко просить депутатів переглянути питання експорту олійних

Вівторок, 19 грудня 2017, 17:20

Президент України Петро Порошенко звернувся до Верховної Ради з проханням перенести терміни внесення змін в оподаткуванні експорту сільськогосподарської продукції.

Про це повідомив перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук, йдеться в повідомленні на сайті голови держави.

"Президент звернув увагу парламентаріїв на негативний резонанс щодо змін податкового законодавства з боку агровиробників, фермерів і громадян, а також невідповідність зазначених змін зобов'язанням, узятим Україною при вступі до Світової організації торгівлі і підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом", - повідомив Ковальчук.

Також він зазначив, що глава держави "підкреслює необхідність усунення неузгодженостей щодо термінів застосування особливостей оподаткування операцій з сільськогосподарською продукцією".

Реклама:

Як повідомлялося, аграрні виробники перекрили автомагістралі в Черкаській, Хмельницькій та Рівненській областях, протестуючи проти рішення парламенту скасувати відшкодування ПДВ під час експорту рапсу, сої та соняшнику з 1 березня 2018 року.

За інформацією ЕП, відповідну правку внесли депутати від "Народного фронту".

Нагадаємо, народні депутати зареєстрували законопроект із пропозицією не відшкодовувати ПДВ під час експорту сої, рапсу та соняшнику лише в березні 2018 року.

7 грудня парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу, якими відшкодування ПДВ на експорт сої, соняшнику і ріпаку було скасовано на постійній основі.

За словами експертів, зміни, ухвалені 7 грудня означають, що за все заплатять аграрії, бо експортери не матимуть можливості відшкодовувати ПДВ.

Гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький наголошував, що це призведе до того, що експортерам доведеться знизити ціну на внутрішні закупки.

За його словами, повне скасування відшкодування ПДВ призвело б до трьох ризиків:

Перший. Прямі фінансові втрати, які за попередніми розрахунками становлять 6 мільярдів гривень.

Другий. Погіршення торгівельних відносин з ЄС. Правка суперечить Асоціації про вільну торгівлю, а більша частина експорту цих культур йшла саме туди.

Третій. Величезні збитки, які доведеться покривати експортерам, або розривати контракти, бо рішення прийнято посеред маркетингового сезону. Контракти і договори на поставку вже укладені, а ціну зафіксовано.

Як зазначив Висоцький, від цього виграли б компанії, у яких є великі потужності по переробці цих культур в України, бо вони зможуть закупати їх дешевше, що призведе до викривлення конкурентної переваги.

За словами експерта, експорт непереробленого ріпаку і сої становить близько 800 мільйонів доларів на рік. У разі, якщо повністю скасовується відшкодування ПДВ, близько 100 мільйонів доларів зможуть заробити на аграрних виробниках власники переробних потужностей.

Такою компанією, наприклад, є "Кернел". "Кернел" - найбільший в світі виробник і експортер соняшникової олії.

Андрій Веревський через Namsen LTD володіє 39,1% акцій "Кернела", інша частина перебуває у вільному обігу.

Раніше повідомлялося, що компанія Cascade Investment Fund, що належить народному депутату Віталію Хомутинніку, збільшила пакет акцій в Kernel Holding S.A. з 5% до 6,59%.

Нагадаємо, в грудні 2015 року ВАР і інші асоціації перекривали дороги з вимогою до президента ветувати зміни до Податкового кодексу, що стосуються повернення спецрежиму з відшкодування ПДВ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: