"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ збільшила поставки вугілля з ОРДО в Європу - ЗМІ

П'ятниця, 15 грудня 2017, 12:53
 

У листопаді 2017 року через Росію було поставлено на експорт в країни Європи близько 280 тисяч тонн вугілля, нелегально вивезеного з окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Про це свідчать дані РЖД і ФМС, передає Liga.net.

Це на 18,6%, або близько 44 тисячі тонн, більше, ніж в жовтні цього року (близько 236 тисяч тонн).

Найбільшими експортерами донбаського вугілля залишаються компанії втікача Сергія Курченка. На частку двох структур Курченка - "Петролеум капітал" і Компанію "Газ-Альянс" - в жовтні припало більше половини (140,3 тисячі тонн) всього нелегального експорту.

Реклама:

У листопаді великі партії антрациту (понад 32 тисяч тонн) на експорт поставляла також компанія "Російський антрацит" Олександра Германова.

Він, за даними сайту Миротворець, у 2014 році був лідером сепаратистів в Ровеньках і Антрациті Луганської області. Кілька російських вугільних трейдерів називали реальним бенефіціаром компанії Олександра Мельничука, відомого як "заступник міністра енергетики ЛНР".

Безпосередньо Мельничуку належить компанія "Вугільні технології", яка в листопаді поставила на експорт 12,7 тисячі тонн антрациту.

Серед великих постачальників також залишаються компанії "ТД Антрацит" Олександра Носка та "Глобал-Інвест" Андрія Малюченка.

За всіма нелегальними постачаннями з Донбасу компанією-експортером, за даними ФМС, числиться російська державна компанія "РЖД-Логістика".

Російські трейдери продовжують оформляти більшість експортних поставок контрабандного вугілля через офшорні компанії без вказівки країни призначення. Всього за такою схемою було вивезено в листопаді 243 тисячі тонн антрациту.

Також дані РЖД свідчать, що Росія з жовтня різко збільшила поставки антрациту з Донбасу до Польщі. Зокрема, в жовтні було поставлено 31,6 тисячі тонн, в листопаді - 22,2 тисячі тонн, тоді як у вересні всього 4,3 тисячі тонн.

Раніше польське видання Dziennik опублікувало матеріал про постачання в Польщу антрациту з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Журналісти нарахували близько 11 тисяч тонн вугілля, які нелегально вивезли з Донбасу і згодом поставили до Польщі.

Пізніше міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевській підтвердив ввезення в його країну антрациту з окупованих частин Донбасу.

При цьому він заявив, що в Польщі проведуть перевірку за фактом поставки вугілля з ОРДЛО і заборонять такі поставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: