Великобританія екстрено купила танкер російського газу

Четвер, 14 грудня 2017, 16:05
 

Танкер зі 170 тисячами кубометрів зрідженого природного газу на борту вирушив з Ямальського заводу з виробництва СПГ в напрямку Великобританії.

Про це повідомляє The Financial Times.

Спочатку вантаж призначався китайській компанії CNPC, проте замість цього він несподівано попрямував в порт на острові Грейн у Великобританії.

Причиною покупки Великобританією російського газу стала недавня аварія на трубопроводі, який поставляв в країну газ з Північного моря.

Реклама:

Через те, що на ремонт потрібно кілька тижнів, Лондон був змушений терміново вийти на світові ринки газу.

Як пише видання "Центр медіа", для Кремля це рішення британців може стати додатковим козирем для заяв про неефективність західних санкцій.

Офіційний Лондон є одним з найбільш жорстких прихильників санкцій проти Москви, в тому числі на енергетичному ринку.

До цього Великобританія закуповувала лише невеликі обсяги російського газу з європейських газопроводів.

Відвантаження газу для цього конкретного танкера запустив минулого тижня особисто президент РФ Володимир Путін на новому заводі на острові Ямал.

Завод "Ямал СПГ" був побудований консорціумом, до складу якого увійшли російський "Новатек" (50,1%), французька "Total" (20%), Китайська національна нафтогазова корпорація (CNPC, 20%) і китайський Фонд Шовкового шляху (9,9%).

Загальна вартість будівництва заводу, який розташований на півострові Ямал в Карському морі за полярним колом, становить 27 мільярдів доларів США.

Це другий в РФ завод з виробництва зрідженого газу після Сахаліну-2 (розташований на острові Сахалін, на тихоокеанському узбережжі РФ).

У 2016 році РФ експортувала 14 млрд. кубометрів зрідженого газу, головним чином в Японію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: