Українська ГТС прокачала вдвічі більше газу, ніж "Північний потік"

П'ятниця, 1 грудня 2017, 17:00
 

Українська газотранспортна система прокачала в два рази більше транзитного російського газу в країни ЄС в порівнянні з газопроводом "Північний потік-1".

Про це свідчать дані компаній-операторів української ГТС і "Північного потоку-1" - "Укртрансгазу" і Nord Stream AG, передає УНІАН.

За інформацією Nord Stream AG, починаючи з листопада 2011 року (початок експлуатації першої нитки "Північного потоку-1") і по 30 листопада 2017 року по обхідному маршруту було прокачано 200 млрд кубометрів газу.

В "Укртрансгазі" повідомили, що за цей же період Україна забезпечила транзит 400,5 млрд кубометрів російського газу в Європу.

Реклама:

На сьогодні РФ активно прагне знизити обсяг транзиту газу через територію України.

Для цього російський газовий монополіст "Газпром" і його партнери ведуть будівництво "Турецького потоку", який проходить по дну Чорного моря, також вони мають намір побудувати "Північний потік-2".

Одна з ниток "Турецького потоку", яка буде транспортувати газ до ЄС, матиме потужність 15,7 млрд кубометрів на рік.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

За оцінками "Нафтогазу України", будівництво обхідних маршрутів може позбавити Україну доходу від транзиту газу, які в 2017 році становитимуть 3 млрд доларів, а також знизить інвестиційну привабливість ГТС.

Щоб цього не допустити, в "Нафтогазі" запропонували створити консорціум (за участю європейських партнерів) з управління українською ГТС, а також пропонують знизити ставку тарифу на транзит російського газу після 2019 року (закінчення діючого контракту з "Газпромом").

Також в "Нафтогазі" неодноразово підкреслювали, що "Газпром" не виконує контрактні зобов'язання, згідно з якими він зобов'язаний транспортувати через територію України 110 млрд кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: