Польща може викупити у Тарути суднобудівну верф - ЗМІ

Середа, 29 листопада 2017, 15:10
 

Польща може викупити або націоналізувати суднобудівну верф Stocznia Gdańska Сергія Тарути в Гданську, але сам Татура заперечує можливість націоналізації.

Про це повідомляє Громадське.

Тарута володіє холдинговою компанією Gdansk Shipyard Group Sp.z o.o., що об'єднує юридичні особи, створені на базі судноверфі - Gdańsk Shipyard SA і GSG Towers Sp. z oo.

Інший співвласник верфі - польська державна компанія Agencja Rozwoju Przemysłu S.A.

Реклама:

Верф практично не будує кораблі через обмеження з боку Європейського Союзу.

Тарута провів реструктуризацію бізнесу та промислового майданчика в цілому. Було створено кілька юридичних осіб з різними напрямками діяльності.

Найбільш перспективне - виробництво веж для вітряних електростанцій. Сьогодні ця лінія має обмеження за розмірами веж, а для модернізації виробництва потрібні інвестиції, яких в українського співвласника немає.

Тому польська влада пропонує збільшити свою частку. За словами Тарути, є ще один привід для подібного розвитку подій.

"Польща просто пропонує: у нас є оборонні замовлення, і ми готові їх розміщувати на гданській судноверфі. Але одночасно ми хочемо велику частку", - розповів він.

За словами Тарути, в цьому році в польських ЗМІ збільшилася кількість публікацій про можливу націоналізацію його частки через зміну менеджменту на підприємстві, але він вважає їх провокаційною дезінформацією.

На питання, чи готовий він позбутися частки в підприємствах, відповів: "Все продається, все купується... питання ціни".

У той же час джерела видання заявляють, що в Польщі в останні роки ведеться політика повернення під державний контроль раніше приватизованого бізнесу.

Зокрема, місцева влада хоче відновити суднобудування.

Однак наявність приватного власника в одній з трьох найбільших судноверфей країни заважає вести єдину політику в цьому секторі економіки.

В середині жовтня польські ЗМІ повідомили, що власники Gdańsk Shipyard SA підписали лист про наміри щодо подальшого розвитку Gdańsk Shipyard SA і GSG Towers Sp. z oo. Однак, посилаючись на конфіденційність, про конкретні домовленості не повідомили.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: