"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" відмовляється викуповувати нафту "Укрнафти"

Середа, 29 листопада 2017, 13:45 -

НАК "Нафтогаз України" не бачить можливості задовольнити заявку ПАТ "Укрнафта" про викуп ресурсу власного видобутку.

Лист з таким контекстом було направлено в кінці минулого тижня головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим голові "Укрнафти" Марку Роллінсу.

"Компанія розглянула пропозицію "Укрнафти" про закупівлю 162 тис т нафти і 700 т газового конденсату. Інформуємо, що розгляд цього питання можливий лише при внесенні відповідних змін до фінансового плану "Нафтогазу" на 2017 г.", - йдеться в документі.

 

Як повідомляла ЕП, в перших числах листопада Марк Роллінс звернувся до першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва з проханням ініціювати перегляд правил ціноутворення на українську нафту.

Реклама:

Основна мета цього клопотання - домогтися коригувань постанови Кабміну №570, якою регламентовано правила проведення аукціонів з продажу нафти.

"При значних обсягах митного оформлення імпортної нафти стартова ціна української на аукціоні визначається на підставі довідки ДФС про митну вартість імпортованої нафти", - йдеться в постанові.

Це правило існує з моменту прийняття постанови - 16 жовтень 2014 г. - але фактично воно почало працювати лише в кінці літа ц.р., коли єдиний працюючий нафтопереробний завод країни - "Укртатнафта" збільшив закупівлі Azeri Light до 110-120 тис т/міс .

Використання цієї норми призвело до того, що на останньому аукціоні стартова ціна української нафти становила 14641 гривень/т на родовищі, що відповідає 62,5 доларів/барель. У той час як котирування нафти Brent знаходилися в межах 56-58 доларів/барель.

З цієї причини закупівлі української нафти стали для "Укртатнафти", за словами її голови Павла Овчаренка, "економічно недоцільними". У зв'язку з цим Овчаренко звернувся з відповідним повідомленням до Роллінса, тим самим створивши останньому грунт для лобіювання перед урядом зміни правил конкурсного продажу нафти.

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: