Ремонт доріг піде на користь українській економіці - Bloomberg

Понеділок, 27 листопада 2017, 09:57
 

Українську економіку чекає певна стимуляція на тлі того, як політики збираються відновлювати систему доріг, яка занепадала після розпаду СРСР чверть століття тому.

Про це пише Bloomberg.

Українські чиновники, зокрема прем'єр-міністр Володимир Гройсман, намагаються привабити виборців перед голосуваннями 2019 року, виділяючи безпрецедентні суми на ремонт доріг, які останній звіт Global Competitiveness Report назвав найгіршими у Європі.

Інвестиції сягнуть 1,4% від ВВП України, що в чотири рази більше, ніж Київ витратив під час підготовки до чемпіонату "Євро-2012".

Реклама:

Видання цитує українського політолога Володимира Фесенка, який вважає, що все це "нагадує піар".

Однак, McKinsey Global Institute вважає, що кожен долар, витрачений на інфраструктуру, може в довгостроковій перспективі принести економіці додаткові 20 центів за рахунок підвищення продуктивності.

"Це хороша інвестиція. У інфраструктури високий мультиплікатор, а в регіонах дороги - це ключова інфраструктура", - вважає член ради Національного банку і професор Університету Пітсбурга Тимофій Милованов.

На його думку, якщо буде забезпечений ефективний контроль за якістю, то кампанія з відновлення доріг закінчиться "не просто піаром".

В "Укравтодорі" кажуть, що на початку цього року 95% доріг в країні були у поганому стані.

З 2015 року було відремонтовано лише 3600 кілометрів доріг, а це лише 1,3% від загальної кількості.

Нагадаємо, у проекті держбюджету на 2018 рік 44 млрд гривень закладено на ремонт доріг (з них 32,6 млрд гривень - бюджет Державного дорожнього фонду).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: