"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На кожного українця припадає в середньому по 700 грамів монет – НБУ

Четвер, 16 листопада 2017, 16:40

Станом на 1 листопада 2017 року кількість розмінних монет на душу населення в Україні становила 293 штуки, або, якщо брати на вагу, - в середньому по 700 грамів монет.

Про це під час прес-конференції сказав директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, передає Укрінформ.

"НБУ вийшов з ініціативою розгляду можливості оптимізації обігу монет дрібних номіналів і пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних у чеку сум розрахунків за товари. На сьогодні монети дрібних номіналів втратили свою купівельну спроможність, а собівартість їх виготовлення перевищує їх номінальну вартість. Монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи", - сказав Зайвенко.

Реклама:

Він зазначив, що щорічно ведуться великі витрати на оброблення, транспортування та зберігання цих монет. Тому все вищезгадане потребує заходів щодо оптимізації обігу монет дрібних номіналів, що дозволить покращити розрахунки і зменшити витрати Національного банку та всіх учасників обігу.

"Станом на 1 листопада 2017 року кількість розмінних монет на душу населення в Україні становить 293 штуки або якщо брати на вагу, то це в середньому по 700 грамів монет", - зауважив Зайвенко.

Він також зазначив, що досвід більшості країн, які вилучали з обігу монети дрібних номіналів, показує, що в результаті таких дій заокруглюються не ціни, а загальні суми розрахунків. У разі безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюється.

"За січень-вересень 2017 року найбільшими споживачами монет були саме ті українські банки, які більшою мірою працюють з мережею торгівлі. Найбільше монет, які були затребувані, - це монети номіналом 25, 50 копійок і обігова монета номіналом 1 грн. Основним споживачем монет є торговельне мережа, заклади громадського харчування, аптеки, громадський транспорт та Укрпошта", - додав Зайвенко.

Нагадаємо, Національний банк підготував проект постанови, якою пропонується припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!