У Росії вступив в силу закон про заборону анонімайзерів і VPN

Середа, 1 листопада 2017, 12:35

У Росії в середу, 1 листопада, набув чинності закон про заборону використання анонімайзерів для відвідування заблокованих інтернет-ресурсів.

Про це повідомляє DW.

Документ, підписаний в липні президентом РФ Володимиром Путіним, зобов'язує власників анонімайзерів і VPN-сервісів блокувати доступ до ресурсів, які потрапили в чорний список Роскомнадзора, в іншому випадку вони самі будуть заблоковані. Оператори пошукових систем, в свою чергу, повинні відмовитися від показу посилань на кожній сторінці ресурси.

Реклама:

За відомостями Роскомнадзора, в даний час на постійній основі заблоковано близько 86 тисяч сайтів. На більшості з них (81,5 тисячі) публікувалися відомості про наркотики, самогубства, онлайн-казино, вибухові речовини і дитяча порнографія. При цьому "піратських ресурсів" в списку всього 1,8 тисячі. Блокування, за словами глави відомства Олександра Жарова, обходять не більше 7-10 відсотків росіян.

У законі також прописано, що він не поширюється на операторів державних інформаційних систем, державні органи та органи місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 16 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники" і компанія "Яндекс".

Раніше повідомлялось, що користувачів не каратимуть за користування забороненими указом президента російськими соцмережами, однак провайдерів за російські сайти штрафуватимуть на 1% річного доходу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: