"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд гарантування: WOG не хоче повертати 1,1 мільярда боргу

Понеділок, 30 жовтня 2017, 19:50

Фонд гарантування вкладів не може стягнути 1,1 млрд гривень боргів з групи компаній WOG, яка володіє мережею автозаправних станцій і займається реалізацією пального в Україні.

Про це у своїй колонці на ЕП пише заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

За її словами, сумарна заборгованість групи компаній WOG по кредитах перед банком "Форум" перевищує 1,1 млрд гривень.

"Але як повернути ці гроші, так і продати права вимоги за кредитами Фонду гарантування не вдається. Причина - активний опір з боку групи WOG", - пише Рекрут.

Реклама:

Заступник глави Фонду зазначає, що безпосередніми позичальниками є дві компанії, що входять в групу WOG - ТОВ "Золотий Екватор" і "ВК Імпекс", а поручителями за цими кредитами виступають інші компанії групи.

Фонд гарантування подав позови в суд, щоб стягнути заборгованість і вже пройшов першу інстанцію, вигравши справу, пише вона.

Зокрема, Господарський суд Рівненської області в жовтні 2015 року постановив стягнути з ТОВ "Золотий Екватор" 515 млн гривень боргу.

Однак, додає Рекрут, група WOG добилася рішення Рівненського апеляційного господарського суду (воно було підтверджено рішенням Вищого господарського суду), згідно з яким виплата цього боргу розстрочена на 5 років, і основна сума боргу повинна бути сплачена протягом п'ятого року розстрочки.

"Аналогічна ситуація і з другим кредитором – банк "Форум" звернувся з позовом до "ВК Імпекс" в той же Госпсуд Рівненської області, і суд постановив стягнути з компанії 157,8 млн гривень боргу. І в цьому випадку відповідач діяв аналогічно - отримав рішення того ж суду, за яким виплата боргу розстрочена на 5 років з виплатою основної суми боргу протягом п'ятого року розстрочки", - пише заступник директора.

"Група WOG отримала "курортні" умови обслуговування своїх боргів перед банком - в місяць вона може платити по кредиту всього лише близько 700 тис. гривень. З огляду на загальну суму заборгованості, щомісячні виплати в такому обсязі - це копійки", - додає вона.

За її словами, при таких темпах погашення компанія за 5 років виплатить тільки 6% від загальної суми боргу, а решту 94% повинна буде погасити після закінчення цього періоду - в 2020 році.

"Однак термін ліквідації банку "Форум" закінчується вже через півтора року. А що ж з непогашеними боргами групи WOG? Адже Фонд гарантування не може, та й законодавство не дозволить, залишати нестягнутими борги після закінчення терміну ліквідації банку", - зазначає Рекрут.

"Але, мабуть, суддів не хвилює той факт, що компанія з легкістю позбудеться боргів, а держава, яка витратила більше 2,8 млрд гривень на компенсацію вкладникам банку "Форум", не отримає практично нічого", - заявляє вона.

"Миритися з такими положенням справ Фонд не планує. Ми паралельно боремося в судах, щоб перевести на банк "Форум" право власності на застави по цих кредитах", - додала Рекрут.

Детальніше читайте в колонці: "Бензинові" гроші не пахнуть або Чому WOG не платить за кредитами

У прес-службі WOG на запит ЕП повідомили, що рішення, які були винесені судами у справах щодо погашення заборгованості компаніями "Золотек" і "ВК Імпекс" перед банком "Форум" не були оскаржені юристами WOG. При цьому, зазначили в компанії, графіки погашення платежів постійно оскаржуються з боку банку.

"Золотек" і "Імпекс" здійснюють погашення кредитних зобов'язань в відповідності з графіками розстрочки. З цього приводу по суті питання у банку немає жодних нарікань", - повідомили в прес-службі.

"При цьому є бажання "Форуму" отримати погашення всього боргу одним платежем, що апріорі неможливо: ні з точки зору кредитних зобов'язань, які компанії WOG брали на себе під час оформлення кредиту, ні з точки зору здорового глузду, так як це може призвести до втрати рентабельності бізнесу, а відповідно і до нездатності закрити весь борг перед банком", - відзначили в компанії.

При цьому в компанії повідомили, що в разі ліквідації банку, чинним законодавством передбачено відповідний механізм погашення заборгованості, зокрема, Фонд гарантування ініціює створення спеціалізованої установи, яка керує виплатами за кредитами згідно з графіком платежів.

Нагадаємо, у червні 2014 року Нацбанк прийняв рішення про ліквідацію банку Форум.

Мережа АЗС під брендом WOG, що входить до групи компаній Континіум, є найбільшою в країні і налічує понад 500 комплексів у всіх областях, а також 32 нафтобази.

Зараз WOG контролюють бізнесмени Степан Івахів, Сергій Лагур і діти загиблого Ігоря Єремєєва - Роман і Софія.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: