Росія подала зустрічний позов на Siemens через кримські турбіни

Середа, 18 жовтня 2017, 14:35

Арбітражний суд Москви прийняв зустрічний позов ВАТ "ВО "Технопромекспорт" і ТОВ "ВО "Технопромекспорт" до Siemens про визнання недійсними трьох пунктів договору від 10 березня 2015 року про придбання турбін.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

Відзначається, що мова йде про контракт з продажу турбін, укладеному між СП Siemens і "Силових машин" - ТОВ "Сіменс технології газових турбін" і ВАТ "ВО "Технопромекспорт". В ньому було прописано, що турбіни призначені для Тамані, не можуть використовуватися в Криму, відповідно до санкційних обмежень.

Позов буде розглянутий разом з основним. Позивач попросив на підготовку місяць. Нове судове засідання призначене на 2 листопада.

Реклама:

На думку російських компаній, якщо пункти будуть визнані недійсними, то всю операцію не можна оскаржити.

Siemens виступив проти прийняття зустрічного позову, заявляючи клопотання про його повернення. За словами представника сторони Михайла Іванова, "Сіменс технології газових турбін" не знало про плани поставити турбіни в Крим під час укладання контракту.

"Ми доводимо що "Сіменс технології газових турбін", якби знало про фактичне призначення - що установки будуть використані для Криму - то ніколи б не пішло на підписання даного контракту. Відповідне волевиявлення і намір продавця було закріплено в самому контракті і в листуванні після контракту", - сказав представник Siemens.

За його словами, прийняття зустрічного позову або його повернення не може нічого змінити за рішенням за основним позовом.

"Турбіни не повинні поставлятися в інші регіони, визнання недійсності умов контракту про кінцевому пункті не применшує аргумент, що "Сіменс технології газових турбін "була введена в оману", - сказав представник німецької сторони.

Як повідомлялося, в липні Siemens подав позови проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим.

Відповідачами за позовом є ВАТ "ВО" Технопромекспорт ", ТОВ" ВО "Технопромекспорт" і ТОВ "Сіменс Технології газових Турбін" (спільне підприємство Siemens і російської компанії "Силові машини").

У німецькому концерні стверджують, що отримали з надійних джерел інформацію про те, що принаймні дві з чотирьох газотурбінних установок, які були поставлені для проекту в Тамані, опинилися в Криму. Як заявляє Siemens, такий розвиток подій є явним порушення контрактів, що забороняють клієнту постачати обладнання на півострів.

"Внаслідок цього Siemens ініціював кримінальне розслідування відносно відповідальних осіб. Більш того, Siemens подав позови про припинення будь-яких додаткових поставок до Криму і повернення вже доставленого обладнання в його початкове місце призначення - Тамань", - сказав представник компанії Вольфрам Трост.

Раніше Росія доставила на окупований півострів чотири турбіни виробництва німецького концерну Siemens в обхід санкцій ЄС.

4 серпня Євросоюз розширив санкції проти Росії через постачання турбін Siemens до анексованого Криму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: