Ціни на нафту

Понеділок, 16 жовтня 2017, 13:40

Ціни на нафту зростають у понеділок на побоюваннях щодо перебоїв у поставках сировини з Іраку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:15 за Києвом зросла на 0,62 долара (1,08%) - до 57,79 долара за барель. До закриття попередньої сесії контракт подорожчав на  0,92 долара (1,64%) - до 57,17 долара за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) збільшилася до цього часу на 0,42 долара (0,82%) - до 51,87 долара за барель. У п'ятницю вартість цих контрактів виросла на 0,85 долара (1,68%) - до 51,45 долара за барель.

Реклама:

Минулої неділі іракська влада направила війська в контрольований курдами Кіркук, щоб взяти під контроль нафтові родовища регіону.

У неділю експорт нафти з регіону зберігався на рівні 600 тис. барелів на добу, повідомляє агентство Bloomberg.

Однак, згідно з оцінками Eurasia Group, якщо іракські війська візьмуть під контроль родовища нафти в Кіркуку, поставки з регіону можуть скоротитися на 450 тис б/д до тих пір, поки влада країни не відновить нафтопровід для експорту нафти через Туреччину або не досягне угоди про розподіл нафтових доходів з курдами.

За підсумками минулого тижня вартість нафти Brent зросла на 2,8%, WTI - підскочила на 4,4%.

Зростанню цін сприяли, зокрема, дані про збільшення імпорту нафти Китаєм, а також геополітичні чинники.

У п'ятницю президент США Дональд Трамп заявив про те, що він не має наміру підтверджувати Конгресу виконання Іраном спільного плану дій по врегулюванню іранської ядерної проблеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: