"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прокуратура розслідує постачання вугілля з ОРДЛО для "Центренерго"

Субота, 14 жовтня 2017, 15:27

Червонозаводський районний суд Харкова надав прокуратурі Харківської області доступ до документів і контрактів державної Центренерго щодо імпорту з Росії донбаського контрабандного вугілля під виглядом південноафриканського.

Про це йдеться в рішеннях суду від 2-5 жовтня цього року, пише Liga.net.

Кримінальне провадження щодо незаконних вугільних операцій було відкрито в квітні 2017 року за статтею "Зловживання владою або службовим становищем".

Як випливає з судових рішень, посадові особи Митного поста Харків-Центральний Харківської митниці з метою одержання неправомірної вигоди з листопада 2015 по даний час здійснюють митне оформлення вугілля, видобутого на тимчасово окупованих територіях, під виглядом російського або південноафриканського. Це вугілля постачається зокрема для Центренерго.

Реклама:

Серед компаній, через які оформлювалися подібні угоди, є цілий ряд структур, в тому числі державних, які раніше ставали об'єктами журналістських розслідувань.

Це - Торговий дім-Ресурс, Державна компанія зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго, вугільна компанія Краснолиманська, Державна вугільна компанія, Центренерго.

Ці компанії, на думку слідства, закуповували (і поставляли) вугілля незаконно вивезене з ОРДЛО за контрактами з Соrtех Sales Limited (Гонконг), Sovewіск Ноlding Limited, Аridа Glоbаl Limited (Гонконг), РЖД Логістика і ТОВ Руснефтедобыча (Москва).

Як повідомлялося, в 2015 році на станції Центренерго 79 400 тонн антрациту поставила російська Русснефтедобыча. За цей же період, за даними ФМС, Русснефтедобыча вивезла з окупованих районів 41 200 тонн вугілля.

Власник компанії - росіянин Семен Кацман. Йому також належить ТОВ Некст, яке в 2015-му вивезло з окупованих районів продукції на 17,9 млн доларів. Тільки восени 2016 року РНБО ввела проти Русснефтедобычи санкції.

На початку 2016 року Центренерго почала закупівлі в РЖД Логістики антрациту нібито південноафриканського походження. У митних документах реальним продавцем була вказана гонконгська компанія Cortex Sales Limited.

Ця офшорка фігурувала в розслідуванні "Української правди", як один з постачальників вугілля з "Л/ДНР" під виглядом африканського.

Всього, згідно з даними російської митниці, РЖД Логістика в січні-березні відвантажила на ТЕС Центренерго 97,2 тисяч тонн антрациту. За даними видання Бізнес-цензор, обсяг поставок вугілля для Центренерго через Cortex Sales Limited становив близько 150 тисяч тонн.

У жовтні 2016 року Центренерго знову почала закупівлю антрациту з Росії за старою схемою - через РЖД Логістика. Змінилася тільки офшорна компанія: замість Cortex Sales Limited поставки проводили через панамську Datoro Corp.

"Центренерго" за даними УП входить в орбіту впливу нардепа від БПП Ігоря Кононенка. Сам Кононенко заперечує будь-яку причетність до неформального кураторства "Центренерго".

"Центренерго" експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!