"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укрзалізниця планує розділити пасажирські поїзди по трьом категоріям

Вівторок, 10 жовтня 2017, 20:00

ПАТ "Укрзалізниця" планує розділити пасажирські перевезення далекого сполучення на три сегменти: комфорт, стандарт і економ. 

Про це Укрінформу повідомив у вівторок в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов.

За словами Кравцова, поїзди комфорт-сегменту формуватимуться виключно із використанням новітнього рухомого складу, але на них діятиме відповідно економічно-обгрунтований тариф. До послуг пасажирів будуть також поїзди стандарт - середньої  цінової політики та економ - соціальні, витрати на які перевізнику мають відшкодовуватися з держбюджету. 

В "Укрзалізниці" пояснюють, що така сегментація поїздів дозволить пасажирам робити свідомий вибір залежно від побажань і отримати такий рівень послуг, який відповідає категорії поїзда.

Реклама:

Водночас в "Укрзалізниці" зауважили, що більшість витрат залізничного перевізника у пасажирському секторі нині пов'язані з утриманням рухомого складу та інфраструктури.

За півроку пасажирські перевезення завдали ПАТ "Укрзалізниця" майже 5 млрд грн збитків, пояснили в товаристві. Водночас у залізничному товаристві нагадали, що наразі відсутній механізм відшкодування витрат ПАТ "Укрзалізниця" на забезпечення перевезень пасажирів. Навіть за перевезення пільгових категорій населення, визначених державою, органи місцевого самоврядування компенсували лише менше 10%.

На покриття збитків від пасажирських перевезень спрямовуються доходи від вантажних перевезень. Перехресне субсидування не дозволяє забезпечити сталий розвиток галузі та здійснювати повномірне оновлення рухомого складу та інфраструктури.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" може підвищити вантажні тарифи на 15%. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: