"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Повернення Фірташа до України нереальне - заступник генпрокурора

Понеділок, 4 вересня 2017, 16:00

Найближчим часом повернення бізнесмена Дмитра Фірташа в Україну нереальне.

Про це розповів заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю виданню The Insider.

"Сьогодні, завтра, післязавтра - це (повернення Фірташа - ред) неможливо, оскільки зазначену людину розшукують Сполучені Штати, європейський ордер про арешт виписано в Іспанії", - заявив заступник Луценка.

Реклама:

"Технологія цього процесу така, що в разі відхилення одного запиту, починається розгляд запиту іншої країни в порядку черговості. Тобто питання приїзду Фірташа в Україну - не тільки гіпотетичне, на сьогоднішній день я б його розглядав як нереальне", - сказав Єнін.

Він нагадав, що серед адвокатів Фірташа - колишній міністр юстиції Австрії.

"Зв'язки тут, як і в інших країнах, грають надзвичайну роль і клієнт непростий", - зазначив Єнін.

Регіональний суд Відня 29 серпня відмовився передати Фірташа іспанській владі.

Причиною відмови стало "недостатнє обґрунтування" європейського ордера судом Барселони.

Вищий земельний суд Відня дозволив в лютому 2017 року екстрадицію Фірташа в США. Однак ордер іспанської сторони став причиною зволікання - згідно із законодавством, якщо існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, то рішення кому віддавати підозрюваного приймає міністр юстиції.

Але і рішення міністра має слідувати тільки після рішення суду про екстрадицію. Якщо запит США в суді вже було розглянуто, то запит Іспанії розглядати ще навіть не починали.

Українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

Більше про справу Дмитра Фірташа читайте у статті Української правди "Битва за Вашингтон. Лобі Дмитра Фірташа".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: