Інвесткомпанії виступили проти реорганізації "Турбоатому" і "Центренерго"

П'ятниця, 29 вересня 2017, 20:03

Учасники фондового ринку звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Фонду держмайна з проханням відмовитися від планів щодо реорганізації "Центренерго" і "Турбоатому".

Про це йдеться у відповідному листі, копія якого є в розпорядженні ЕП.

Йдеться про рішення Наглядових рад "Центренерго" і "Турбоатом" реорганізувати вказані підприємства з публічних на приватні товариства.

"У разі, якщо збори акціонерів відбудуться і запропоновані рішення будуть ухвалені, як Турбоатом, так і Центренерго зіткнуться з вимогами міноритарних акціонерів про обов’язковий викуп акцій, що в цілому може коштувати до 2 млрд гривень", - йдеться у листі.

Реклама:

"Ми вважаємо, що запланована зміна юридичного статусу різко знизить вартість держпакетів акцій у Центренерго і Турбоатомі, які перевищують 75%, матиме жахливі наслідки для функціонування вітчизняного фондового ринку і підірве перспективи прозорої та ефективної приватизації цих активів", - наголошується у зверненні.

Також наголошується, що обидві компанії мають значний розмір ринкової капіталізації (Центренерго - 4 млрд гривень, Турбоатом - 5 млрд гривень) та є провідними гравцями у галузях виробництва електроенергії та енерго-машинобудування, відповідно.

"Їх значний фрі-флоат робить ці компанії провідними "блакитними фішками" фондового ринку України. Тому, делістинг цих акцій суттєво звузить коло інвестиційних можливостей на українському ринку акцій та здатність інвесторів диверсифікувати свої інвестиції", - вважають представники інвестиційних компаній.

"Дії, заплановані Центренерго та Турбоатомом, відкинуть назад прогрес України на шляху побудови інвестиційно-привабливого ринку та закреслять зусилля залучити додаткові кошти в економіку", - йдеться у листі.

При цьому автори звернення пропонують альтернативне та, на їхню думку, набагато дешевше вирішення проблеми, яке дозволить Центренерго та Турбоатому уникнути санкцій та буде повністю відповідати вимогам закону.

"Держава, як мажоритарний акціонер, має просто привести Спостережні Ради цих компаній у відповідність із законодавством шляхом призначення незалежних директорів та поставити вимогу, щоб ці компанії пройшли процедуру лістингу на Українській Біржі", - пропонують інвесткомпанії.

Листа підписав ряд великих західних фондів, які інвестують в Україну, і ряд українських компаній з управління активами та торговців цінними паперами.

Як повідомлялося, Фонд держмайна оголосив про проведення позачергових загальних зборів акціонерів "Центренерго" і "Турбоатома", на яких будуть розглядатися питання зміни типу товариства з публічного на приватне.

Фонд держмайна пояснював, що запланована реорганізація викликана необхідністю дотримання закону "Про акціонерні товариства" і допоможе компаніям уникнути санкцій з боку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у разі збереження ними публічного статусу.

"Турбоатом" - єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія поставок підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: