"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Януковича конфіскували ще 200 мільйонів доларів - Луценко

Середа, 20 вересня 2017, 15:45

Генеральна прокуратура офіційно оголосить про спецконфіскацію 200 мільйонів доларів, розкрадених колишнім президентом Віктором Януковичем.

Про це заявив генеральній прокурор України Юрій Луценко під час засідання парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС, який проходить у Дніпрі, повідомляє "Укрінформ".

"Через день ми офіційно оголошуємо про спецконфіскацію ще 200 мільйонів, а через місяць - ще. Ми постійно працюємо над тим, щоб повернути вкрадені у народу гроші", - сказав Луценко.

За його словами, ГПУ вже повернула до держбюджету 1,5 мільярда доларів, розкрадених Януковичем.

Реклама:

"Це найбільша спецконфіскація в історії Європи, а, можливо, й світу", - заявив Луценко.

Він також додав, що збитки, які завдав Янукович Україні юридично, експертно підтверджені і становлять 40 мільярдів доларів.

Луценко наголосив на тому, що як юридичну, так і фінансову відповідальність окрім екс-президента Януковича, який наразі є в судовому процесі за підозрою в державній зраді,  мають понести також екс-прем'єр-міністр Микола Азаров разом із сином та профільні міністри.

"Усі доступні нам кошти будуть повертатися в український бюджет. Це, на мою думку, головний результат діяльності прокуратури - відповідальність колишніх і притягнення до відповідальності нинішніх державних службовців та керівників різного рівня української держави", - сказав генпрокурор.

Він додав, що наразі розслідування завершено і переходить в стадію судових засідань. Також Луценко сказав, що за місяць до кінця року прокуратура передасть в суди всіх фігурантів "групи Януковича", яких звинувачують у фінансових злочинах.

Як відомо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд доларів на рахунках нерезидентських компаній, пов’язаних із Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами.

28 квітня 2017 року ці гроші конфіскували: секретар РНБО Олександр Турчинов і генпрокурор Юрій Луценко прийшли з відповідною ухвалою суду до "Ощадбанку" – і того ж дня ці кошти перерахували з держбанку до держбюджету.

Рішення про конфіскацію коштів оточення Януковича ухвалив Краматорський міський суд Донецької області. Військова прокуратура заборонила публікувати текст вердикту.

Станом на 7 червня в Єдиному державному реєстрі судових рішень це рішення не було доступним, хоча суддя Лариса Переверзева передала його до реєстру.

Депутат Сергій Лещенко заявляв, що на розгляд справи про "банду Януковича" суду знадобилося лише два тижні, хоча вона не підсудна суду в Краматорську.

За даними нардепа, у рішенні краматорського суду йдеться про Аркадія Кашкіна – номінального власника однієї з фірм друга "сім’ї Януковича" Сергія Курченка.

У травні 7 кіпрських компаній – власників облігацій внутрішньої державної позики – оскаржили рішення суду про спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Януковича, але Апеляційний суд Донецької області відмовився відкривати провадження".

Конфісковані гроші РНБО вирішив витратити, зокрема, на безпеку й оборону.

Янукович заперечував, що це його гроші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: