"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Чехії хочуть збільшити оподаткування "сонячних баронів"

П'ятниця, 1 вересня 2017, 13:01

Чеський уряд розглядає можливість збільшення податків для виробників сонячної енергії через високі витрати на підтримку відновлюваної енергетики.

Про це пише "Українська енергетика".

Кабінет міністрів на минулому тижні закликав міністра фінансів Івана Пильни продовжити роботу над цим питанням.

"Настав час розглянути можливість підвищення податку, щоб зробити прибутковість "сонячних баронів" більш адекватною", - сказав голова МЗС Любомир Заоралек, який є лідером соціал-демократів на жовтневих парламентських виборах.

Реклама:

"Сонячні барони" - це усталена назва для операторів великих сонячних електростанцій в Чеській Республіці, пише EurActiv.

Вислів з'явився після сонячного буму в період між 2009 та 2010 роками, що відбувся внаслідок різкого падіння цін на фотоелектричні панелі та нездатності законодавців адаптувати тарифи на сонячну енергію до такого розвитку подій та зменшити підтримку. Це призвело завищених цін  для споживачів.

У 2010 році було введено 26% податку на сонячну енергію для фотоелектричних енергосистем потужністю понад 30 кВт, які були введені в експлуатацію в період між 2009 та 2010 роками.

Термін дії податку повинен був закінчитися в 2013 році, але був продовжений до кінця строку експлуатації електростанцій та знижений до 10%.

Протягом останніх трьох років підтримка використання відновлюваних джерел енергії за рахунок "зелених" тарифі становила в підсумку понад 1,5 мільярдів євро на рік. Частина витрат покривається з державного бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: