Апеляційний суд підтвердив банкрутство банку "Михайлівський" - НБУ

Вівторок, 8 серпня 2017, 11:15

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив законність рішень Національного банку про виведення ПАТ "Банк "Михайлівський" з ринку, повністю відмовивши акціонеру банку в позові.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

ТОВ "Екосіпан", яке є акціонером банку, заперечувало в суді рішення регулятора про правомірність виведення банку "Михайлівський" з ринку.

Реклама:

Окружний адміністративний суд Києва 15 травня задовольнив позов фірми частково і скасував рішення НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про неплатоспроможність банку "Михайлівський", введення в нього тимчасової адміністрації та ліквідації.

При цьому суд відмовився зобов'язати НБУ відновити роботу банку.

Національний банк подав апеляційну скаргу, яку Київський апеляційний адміністративний суд 7 серпня 2017 року задовольнив повністю.

Як повідомлялося, Національний банк України визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року.

Напередодні, 20 травня, голова правління банку Ігор Дорошенко залишив посаду, при цьому банк провів низку сумнівних операцій з переказу вкладів фізосіб з пов'язаних компаній "Кредитно-інвестиційний центр" і "Інвестиційно-розрахунковий центр", що збільшило навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн - до 2,6 млрд грн.

Згідно з оприлюдненою раніше інформацією, фізичні особи у відділеннях банку "Михайлівський" у період з листопада 2014 року по 18 травня 2016 року вносили кошти на користь ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" (КІЦ) за договорами фінансової позики.

За такою схемою було залучено близько 1,5 млрд гривень.

19 травня банк "Михайлівський" купив за 741,6 млн гривень в ІРЦ і КІЦ фіктивні права вимоги на кошти за договорами продажу "сміттєвих" цінних паперів.

У результаті цих маніпуляцій у бухгалтерському обліку сума коштів на рахунках ІРЦ і КІЦ виросла до 1,612 млрд гривень.

У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

19 листопада 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг", який прирівнює більшість сумнівних вкладів до банківських.

Детальніше про те, що сталося з банком "Михайлівський" можна почитати в матеріалі "Економічної правди".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!