Мартиненко програв суд у Швейцарії по корупційній справі - DW

П'ятниця, 4 серпня 2017, 14:50

Колишній народний депутат Микола Мартиненко в швейцарських судах безрезультатно пручається блокування рахунків і передачі інформації українському слідству.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з судовими документами, панамська компанія, на швейцарські рахунки якої надходили ймовірні хабарі Мартиненка, судилася з прокуратурою Швейцарії, оскаржуючи передачу Україні інформації про ці рахунки. Йдеться про документи, які підтверджують надходження на підконтрольні екс-парламентарю рахунки 6,4 млн євро.

Реклама:

Так, інформацію про ці рахунки просило Національне антикорупційне бюро України. У НАБУ підозрюють, що ці гроші були хабарами, які призначалися українським депутатам і чиновникам у зв'язку з постачанням обладнання на українські АЕС.

Раніше швейцарські ЗМІ повідомили, що Генеральна прокуратура України роками гальмувала надання міжнародної правової допомоги в цій справі. Однак у 2016 році, коли за справу взялося НАБУ, між українськими та швейцарськими правоохоронцями відбувається активний обмін інформацією.

Зокрема, в жовтні 2016 року швейцарці розпорядилися передати в Україну всю інформацію про банківські рахунки панамської фірми нардепа Мартиненка. Однак на шляху обміну інформацією стали судові позови. Судова тяжба завершилася через 8 місяців.

28 червня Федеральний суд Швейцарії ухвалив остаточне рішення, яке нині стало доступним для ознайомлення в базі судових рішень країни, відхилити вимоги екс-депутата.

У позові Мартиненко зазначалося, що судовий процес в Україні не відповідає міжнародним правовим стандартам, а передача інформації про швейцарські рахунки неприпустимо шкодить діловій репутації українця.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд заарештував майно Мартиненка.

Як повідомлялося, 20 квітня 2017 року Мартиненку вручили повідомлення про підозру.

САП просила суд встановити заставу в розмірі 300 млн гривень, однак 17 народних депутатів і міністрів взяли його на поруки. У разі доведення провини йому загрожує від 8 до 12 років в'язниці.

Мартиненко затримали в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП СхідГЗК при закупівлі уранового концентрату.

За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, в яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 млн доларів збитку.

Народний фронт поширив відео з заявою екс-нардепа, де той звинувачує НАБУ в "фальсифікації справи".

Читайте також: Ядерне збагачення Миколи Мартиненка

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: