"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДТЕК Ахметова значно покращив фінансові показники

Четвер, 31 серпня 2017, 17:30

Енергохолдинг ДТЕК в першому півріччі 2017 року значно поліпшив фінансові показники в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Відповідна інформація міститься в неаудованій звітності компанії за перше півріччя і оприлюднена на офіційному сайті ДТЕК.

Виручка холдингу зросла на 18,8% до 67,684 млрд гривень, в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року (56,986 млрд грн). Збиток ДТЕК в січні-червні скоротився в 8,2 рази - на 7,223 млрд гривень - до 1,003 млрд грн.

Реклама:

За підрахунками експерта з питань енергетики Андрія Геруса, показник EBITDA (прибуток до вирахування податків і амортизації) компанії становив в 1 півріччі 9,7 млрд гривень, що в 3 рази вище, ніж у 1 півріччі 2016 року (3,171 млрд грн).

Зростання прибуткових показників ДТЕК відбулось разом зі значним зростанням тарифів на електроенергію ТЕС, яка в Україні на три чверті виробляється групою Ахметова.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте також: Непохитний "Роттердам+": як "еліта" пошила у дурні всіх українців

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: