"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДФС назвала Bitcoin "грошовим сурогатом"

Четвер, 31 серпня 2017, 10:50

У Державній фіскальній службі наполягають на тому, що криптовалюта Bitcoin не може бути засобом платежу. 

Про це повідомили у ДФС, передає Укрінформ.

"Роз'яснення щодо правомірності використання в Україні "віртуальної валюти/криптовалюти" надано Національним банком України 10.11.2014 року, виходячи з якого Національний банк України розглядає "віртуальну валюту/криптовалюту" Bitcoin "як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це протирічить нормам українського законодавства" та рекомендує громадянам використовувати послуги лише тих платіжних систем, систем розрахунків, які внесені Національним банком України до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури", - йдеться у відповіді на запит.

Крім того у ДФС указують на ст. 99 Конституції України, якою визначено, що грошовою одиницею України є гривня, забезпечення стабільності якої є основною функцією центрального банку держави - Національного банку України.

Реклама:

Крім того, статтею 192 Цивільного кодексу України визначено, що грошова одиниця України - гривня є законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України. При цьому, іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

"Згідно зі статтею 40 Закону України від 20 травня 1999 року №679-XIV "Про Національний банк України" (далі - Закон № 679) Національний банк України встановлює правила, форми і стандарти розрахунків банків та інших юридичних і фізичних осіб в економічному обігу України із застосуванням як паперових, так і електронних документів, а також платіжних інструментів та готівки, координує організацію розрахунків, дає дозволи на здійснення клірингових операцій та розрахунків. Крім того, Національний банк України, визначає структуру валютного ринку України та організовує торгівлю валютними цінностями на ньому відповідно до законодавства України про валютне регулювання (стаття 45 Закону № 679). Статтею 32 Закону № 679 визначено, що випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняється", - додали у ДФС.

Нагадаємо, Національний банк збирається визначити правовийстатус Bitcoin та його регулювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: