Журналістка УП виграла суд проти "Нафтогазу"

Четвер, 3 серпня 2017, 14:27

Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення за позовом Тетяни Козирєвої, журналістки "Української правди", проти НАК "Нафтогаз", яким визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і таки надати відповідь у межах ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

Про це повідомляє сайт "Доступ до правди".

Суд також додатково роз’яснив, що не може зобов’язати відповідача надати ці контракти, оскільки у відповіді, яку було надано на запит, не йшлося про те, що таких контрактів немає - ця інформація прозвучала лише у запереченнях на позов.

"Суд не може досліджувати, чи є такі контракти чи немає. Але це може стати предметом наступного позову, коли буде надано повторну відповідь на запит. Поки ж позивач відмовив у наданні публічної інформації взагалі, а я їх зобов’язую її надати", - проголосила у залі засідань суддя Нана Вєкуа.

Реклама:

Адвокат позивача пыдкреслив, головне - що суд зазначив, що це неправомірну відмову, а посилання на те, що інформація є комерційною, безпідставні.

Нагадаємо, що інформаційний запит до "Нафтогазу" було надіслано в ході проведення журналістського розслідування щодо американських лобістів.

У відповіді на запит "Нафтогаз" аргументував ненадання контрактів тим, що, по-перше, запитувана інформація є не публічною, а комерційною, а по-друге, що НАК "Нафтогаз" взагалі не є розпорядником інформації у розумінні  ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

На попередньому засіданні "Нафтогаз" пояснив те, що не надав на інформаційний запит копії контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge, бо "НАК "Нафтогаз" не укладала контрактів з бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: