"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Міненерго пояснили відмову "Нафтогазу" у використанні китайського кредиту

Середа, 2 серпня 2017, 15:50

НАК "Нафтогаз України" не надав достатнього обгрунтування щодо можливості використання китайського кредиту на суму 3,65 мільярда доларів.

Про це йдеться у повідомленні Міненерговугілля, опублікованому на Урядовому порталі.

"Протягом чотирьох років, які минули після підписання Генеральної кредитної угоди, Міненерговугілля неодноразово звертало увагу НАК "Нафтогаз України" на необхідність подання інвестиційних проектів в рамках цієї кредитної угоди, але НАК вперше подав інвестроект лише у 2017 році", - повідомили в уряді.

Реклама:

"Як зазначено у ньому, Генеральною кредитною угодою передбачено, що "не менше 60% товарів та послуг має бути обладнанням китайського походження. Постачальник обладнання обиратиметься за результатами відкритого тендеру", - йдеться у повідомленні.

У Міненерговугілля пояснили, що, враховуючи положення законодавства України щодо проведення публічних закупівель, існує ризик унеможливлення використання кредитних коштів, оскільки переможцем тендеру може стати будь-який постачальник обладнання.

Крім того, оскільки кредит залучався першочергово під інші цілі, ніж модернізація бурового обладнання, Нафтогаз мав би подати документи, які б свідчили про внесення відповідних змін до вказаної кредитної угоди.

Таким чином, комісія з проведення державної експертизи інвестиційних проектів паливно-енергетичного комплексу Міненерговугілля зазначила про відсутність аналізу відповідності технічних характеристик обраного обладнання завданням інвестиційного проекту.

У свою чергу, Міністерство економічного розвитку і торгівлі у експертному висновку від 7 червня 2017 року надало позитивний висновок щодо економічної ефективності інвестиційного проекту щодо інтенсифікації видобутку природного газу, але із застереженням, що поданий НАК  "Нафтогаз України"  інвестиційний проект не відповідає меті, визначеній у Генеральній кредитній угоді.

Нагадаємо, 1 серпня "Нафтогаз" звинуватив Міненерговугілля в зриві переговорів по китайському кредиту.

"Нафтогаз" планував використовувати кредитні кошти для закупівлі 15 бурових установок і обладнання для них, а також 5 установок для капітального ремонту свердловин. Згідно з експертними розрахунками, в разі реалізації проекту додатковий видобуток українського газу досягне 45,9 млрд кубометрів протягом 15 років.

Нагадаємо, в грудні 2012 року НАК "Нафтогаз України" підписав кредитну угоду з ДБР КНР на суму 3,65 млрд доларів під держгарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям.

Термін дії кредитної лінії - 19 років, включаючи п'ятирічний пільговий період з виплати тіла кредиту. Кредитні кошти в рамках цієї лінії ще не вибиралися, оскільки реалізація узгоджених з китайською стороною проектів стала неможлива через війну на сході країни.

У зв'язку з цим українська сторона запропонувала банку змінити початковий перелік проектів і отримала на це від китайської сторони принципову згоду.

Зокрема, "Нафтогаз України" в квітні 2016 року повідомив, що пропонує за рахунок кредитної лінії профінансувати модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів на 1,7 млрд доларів, будівництво ТЕС в Києві та Львівській області для скорочення імпорту газу на 1,3 млрд доларів і закупівлю обладнання для збільшення видобутку газу ПАТ "Укргазвидобування" на 0,4 млрд доларів.

Відповідно до початкових умов кредитної угоди, термін подачі заявок "Нафтогазом" в китайський банк закінчувався 24 червня 2016 року, проте китайська сторона погодилася перенести ці терміни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: