"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держкомпанія викупила 100% ліцензії на Юзівське родовище

Вівторок, 15 серпня 2017, 14:40

НАК Надра України і її дочірня компанія Укрнаукагеоцентр після програшу Кабінетом міністрів судів у офшорній компанії Yuzgaz B.V., сконцентрували 100% статутного капіталу компанії Надра Юзівська, яка є власником ліцензії на розробку найбільшого в Україні Юзівського родовища сланцевого газу.

Про це свідчать дані єдиного реєстру юридичних осіб, передає Liga.net.

Спочатку Надра України володіла 90% Надра Юзівської. Решта 10% належали київській СПК Геосервіс, яку ЗМІ пов'язували з "сім'єю" Януковича.

Після перемоги маловідомої Yuzgaz B.V. в новому конкурсі (оголошеному після виходу з проекту Shell) на укладення угоди про розподіл продукції (УРП) по Юзівському родовищу, частка СПК Геосервіс (10%) мала відійти нідерландської компанії.

Реклама:

Через резонансу в ЗМІ, Кабмін відмовився затвердити результати нового конкурсу, переможцем якого стала Yuzgaz B.V. Таким чином, 10% статутного капіталу Надра Юзівської залишилися нерозподіленими, оскільки СПК Геосервіс вийшла з проекту.

Yuzgaz B.V. пішла з позовами до суду і виграла всі три інстанції. Суд визнав незаконним рішення уряду про відмову Yuzgaz в участі в УРП по Юзівській площі і зобов'язав Кабмін відновити розгляд заявки компанії.

Після цього 10% нерозподіленого частки були викуплені державної Надра України і її дочірньою компанією Укрнаукагеоцентр. Тепер НАК Надра України володіє 99% капіталу Надра Юзівської, Укрнаукагеоцентру належить 1%.

СПК Геосервіс залишається власником 10% іншої компанії, створеної для реалізації сланцевих проектів - Надра Олеська. Ця компанія володіє ліцензією на розробку Олеської площі у Львівській області. У 2015 році з цього проекту вийшла американська корпорація Chevron.

100% статутного капіталу СПК володіє маловідома кіпрська компанія Plast Trading Limited.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: