Угода про об'єднання енергосистем України, Молдови та ЄС набула чинності

П'ятниця, 7 липня 2017, 15:35

Угода про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи вступило в силу після його підписання необхідною кількістю системних операторів.

Про це повідомила прес-служба НЕК "Укренерго".

"Поставлені нашими європейськими партнерами підписи свідчать про готовність європейської сторони рухатися назустріч. Попереду багато роботи, не тільки з боку системного оператора, але і генерації, органів влади, регулятора", - наводяться в повідомленні слова глави НЕК Всеволода Ковальчука.

Реклама:

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог, а також переліку необхідних додаткових досліджень і дорожньої карти.

"Укренерго" на сьогодні оцінює технологічну готовність ОЕС України по приєднанню до ENTSO-E в 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - в 5% при існуючій ступені інтегрованості систем в 10%. Доведення цих умов до 99-100% -го рівня заплановано через п'ять років.

При цьому існуючий технічний можливий обсяг обміну потужності між ОЕС України з ENTSO-E планується збільшити з 885 МВт до 2200 МВт через п'ять років і до 4000 МВт - через 10 років.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена у 2009 році і об'єднала шість галузевих асоціацій, в які входить 41 системний оператор з 34 країн.

Як зазначалося, президент України Петро Порошенко підписав закон "Про ринок електроенергії" 8 червня.

Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!