"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Творці вірусу Petya вимагають 256 тисяч доларів за дешифровку файлів

Четвер, 6 липня 2017, 15:00

Хакер або група хакерів, що ймовірно створили вірус Petya, вперше з моменту атаки проявили активність і вимагають 256 тисяч доларів.

Про це повідомляє Ain.ua з посиланням на Motherboard.

Як повідомляється, невідомі спустошили біткоін-гаманець, де до цього часу набралося 10 тисяч доларів. Сума була переведена на інший гаманець.

Реклама:

Потім невідомий, який виступає від імені творців вірусу, запостив звернення до всіх постраждалих, в якому вимагає за розшифровку файлів 100 біткоінів (близько 256 тисяч доларів).

Як наголошується, в повідомленні не вказано гаманець, на який треба перерахувати кошти, але є посилання на чат в даркнета, де користувачі можуть з хакером (або хакерами) зв'язатися.

Журналісти зв'язалися в чатруме з одним з нібито авторів Petya, і цитують його слова, за якими сума така висока, оскільки ключ підійде для "розшифровки всіх комп'ютерів".

Потім журналісту запропонували розшифрувати один файл в якості тесту. Хакерам передали один із зашифрованих файлів, але відповіді поки не отримали.

Французький експерт по інфобезпеці, глава Comae Technologies Метт Суіш вважає, що хакери просто "тролять журналістів".

На його думку, вони просто хочуть заплутати громадськість, переконавши всіх, що Petya - все ж вірус-шифрувальник, а не вірус-вайпер (чия мета - знищити інформацію). Сам експерт упевнений в зворотному.

Нагадаємо, кіберполіція дала рекомендації користувачам, комп'ютери яких піддалися атаці вірусу "Petya.A", як відновити доступ до операційної системи.

Як відомо, 27 червня низка українських компаній та банків зазнали хакерських атак від вірусу Petya.

Вірус шифрував файли на зараженому комп'ютері і виводив на екрані повідомлення з вимогою перевести на вказаний гаманець суму в біткоінах, еквівалентну 300 доларам.

Нагадаємо, більше 40 компаній заплатили вірусу, але так і не отримали ключ для дешифрування файлів.

Читайте такожЦе війна: Україну потрясла найбільша в історії кібератака

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: